Sos koperkowy na ciepło. Idealny do pulpetów i makaronów, ale nie tylko
Dieta wegetariańska
Ciepły sos koperkowy to wszechstronny dodatek do mięs i dań wegetariańskich. Przygotowany na bazie śmietanki z dodatkiem bulionu warzywnego i posiekanych gałązek koperku, potrafi przemienić zwykły obiad w wyjątkowe danie. Przedstawiamy prosty, szybki i sprawdzony przepis na sos koperkowy.
Jak zrobić sos koperkowy?
Przygotowanie uniwersalnego sosu na ciepło z dodatkiem koperku rozpoczyna się od wymieszania śmietanki z mąką pszenną. Następnie na maśle smaży się czosnek, wlewa bulion i śmietankę z mąką. Całość trzeba doprawić i gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec dodaje się posiekany koperek i sok z cytryny, miesza i gotuje jeszcze minutę.
Przepis na sos koperkowy
- To łatwy przepis na domowy sos z koperkiem na ciepło.
- Przyrządzenie tego pysznego i aromatycznego dodatku zajmuje około 15 minut.
- Na liście składników znajduje się tylko kilka łatwo dostępnych produktów.
- Śmietanka powinna mieć temperaturę pokojową. Łatwiej połączy się ze śmietanką i nie powstaną grudki.
- Sos wzbogaci szczypta kardamonu, curry lub kurkumy. Przyprawy nadadzą też apetycznego koloru.
- Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, można dolać odrobinę bulionu warzywnego lub wody.
- Zbyt rzadki sos zagęści trochę mąki pszennej.
Do czego podawać sos koperkowy na ciepło?
Sos koperkowy najlepiej smakuje na ciepło. Ten dodatek sprawdzi się w daniach mięsnych oraz wegetariańskich. Doskonale smakują klopsiki lub kurczak z tym obłędnym sosem. Rewelacyjnie sprawdza się w daniach z makaronem w roli głównej. Sosem koperkowym można też wzbogacić ryż i pieczone lub grillowane warzywa. Dobrze komponuje się z jajkami i daniami rybnymi.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Koperek bardzo drobno posiekać.
- Do miseczki wlać śmietankę i wsypać mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać, aby nie było żadnych grudek.
- Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion warzywny i śmietankę z mąką. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zwiększyć ogień i podgrzewać, cały czas mieszając, aż sos zacznie się gotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż sos zgęstnieje.
- Dodać posiekany koperek i sok z cytryny. Wymieszać i gotować minutę do ponownego zagotowania.
- Podawać do dań mięsnych i wegetariańskich.