Sos koperkowy na ciepło. Idealny do pulpetów i makaronów, ale nie tylko

sos koperkowy na ciepło
Autor: Shutterstock
łatwy
14 min
4

Dieta wegetariańska

Sos koperkowy na ciepło to uniwersalny dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Przyrządzony na bazie śmietanki z dodatkiem bulionu warzywnego oraz posiekanych gałązek koperku zamieni zwykły obiad w obłędną potrawę. Oto łatwy, szybki i sprawdzony przepis na sos koperkowy.

Jak zrobić sos koperkowy?

Przygotowanie uniwersalnego sosu na ciepło z dodatkiem koperku rozpoczyna się od wymieszania śmietanki z mąką pszenną. Następnie na maśle smaży się czosnek, wlewa bulion i śmietankę z mąką. Całość trzeba doprawić i gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec dodaje się posiekany koperek i sok z cytryny, miesza i gotuje jeszcze minutę.

Przepis na sos koperkowy

  • To łatwy przepis na domowy sos z koperkiem na ciepło.
  • Przyrządzenie tego pysznego i aromatycznego dodatku zajmuje około 15 minut.
  • Na liście składników znajduje się tylko kilka łatwo dostępnych produktów.
  • Śmietanka powinna mieć temperaturę pokojową. Łatwiej połączy się ze śmietanką i nie powstaną grudki.
  • Sos wzbogaci szczypta kardamonu, curry lub kurkumy. Przyprawy nadadzą też apetycznego koloru.
  • Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, można dolać odrobinę bulionu warzywnego lub wody.
  • Zbyt rzadki sos zagęści trochę mąki pszennej.

Do czego podawać sos koperkowy na ciepło?

Sos koperkowy najlepiej smakuje na ciepło. Ten dodatek sprawdzi się w daniach mięsnych oraz wegetariańskich. Doskonale smakują klopsiki lub kurczak z tym obłędnym sosem. Rewelacyjnie sprawdza się w daniach z makaronem w roli głównej. Sosem koperkowym można też wzbogacić ryż i pieczone lub grillowane warzywa. Dobrze komponuje się z jajkami i daniami rybnymi.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Koperek bardzo drobno posiekać.
  • Do miseczki wlać śmietankę i wsypać mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać, aby nie było żadnych grudek.
  • Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion warzywny i śmietankę z mąką. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zwiększyć ogień i podgrzewać, cały czas mieszając, aż sos zacznie się gotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż sos zgęstnieje.
  • Dodać posiekany koperek i sok z cytryny. Wymieszać i gotować minutę do ponownego zagotowania.
  • Podawać do dań mięsnych i wegetariańskich.
Sos beszamelowy: jak zrobić?
Anna Szulc-Górska
więcej