Kurczak w sosie koperkowym: przepis na rodzinny obiad
2022-06-13
łatwy
45 min
4
Kurczak w sosie koperkowym to najlepszy przepis na rodzinny obiad. Soczyste mięso udek kurczaka, skrzydełka do obgryzania i pyszny sos do którego pasują i ziemniaki, i kasza, i kluski, to gwarancja pożywnego posiłku dla całej rodziny. Zamiast kawałków, można wykorzystać całego kurczaka, samodzielnie go dzieląc na porcje. Przygotowanie kurczaka w koperkowym sosie według tego przepisu jest dziecinnie proste.
SKŁADNIKI
- 4 całe nóżki kurczaka
- 8 skrzydełek
- 8 łyżek mąki
- 4 łyżki oleju lub masła klarowanego
- 2 cebule średnie
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 200 ml śmietany 18%
- 1 pęczek koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nóżki podzielić na udka i pałki.
- Kawałki kurczaka oprószyć granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 15 minut
- Przyprawione kawałki kurczaka obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć.
- W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Usmażyć kawałki kurczaka na rumiano. Zdjąć z patelni i odstawić.
- Dodać pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Smażyć, aż cebula się zeszkli.
- Dodać 200 ml wody, zagotować. W tak powstały sos włożyć ponownie obsmażone kawałki kurczaka. Przykryć pokrywką i dusić 30 minut. W trakcie duszenie w miarę potrzeby uzupełniać wodę.
- Wlać śmietanę i połowę posiekanego koperku. Zamieszać i zagotować. Zdjąć z ognia.
- Podawać z młodymi ziemniakami obficie posypując posiekanym koperkiem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne