Kurczak w sosie koperkowym: przepis na rodzinny obiad

Kurczak w sosie koperkowym: przepis na rodzinny obiad
Autor: Shutterstock Kurczak w śmietanowym sosie koperkowym to wyśmienite danie
łatwy
45 min
4

Kurczak w sosie koperkowym to najlepszy przepis na rodzinny obiad. Soczyste mięso udek kurczaka, skrzydełka do obgryzania i pyszny sos do którego pasują i ziemniaki, i kasza, i kluski, to gwarancja pożywnego posiłku dla całej rodziny. Zamiast kawałków, można wykorzystać całego kurczaka, samodzielnie go dzieląc na porcje. Przygotowanie kurczaka w koperkowym sosie według tego przepisu jest dziecinnie proste. 

SKŁADNIKI

  • 4 całe nóżki kurczaka
  • 8 skrzydełek
  • 8 łyżek mąki
  • 4 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • 2 cebule średnie
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 pęczek koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nóżki podzielić na udka i pałki. 
  • Kawałki kurczaka oprószyć granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 15 minut
  • Przyprawione kawałki kurczaka obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć. 
  • W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Usmażyć kawałki kurczaka na rumiano. Zdjąć z patelni i odstawić.
  • Dodać pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Smażyć, aż cebula się zeszkli. 
  • Dodać 200 ml wody, zagotować. W tak powstały sos włożyć ponownie obsmażone kawałki kurczaka. Przykryć pokrywką i dusić 30 minut. W trakcie duszenie w miarę potrzeby uzupełniać wodę.
  • Wlać śmietanę i połowę posiekanego koperku. Zamieszać i zagotować. Zdjąć z ognia.
  • Podawać z młodymi ziemniakami obficie posypując posiekanym koperkiem. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zobacz inne przepisy na obiad z kurczaka!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej