KLOPSY W SOSIE KOPERKOWYM - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Klopsy (pulpety) w sosie koperkowym to klasyczna potrawa, którą lubią zwłaszcza dzieci. W tym przepisie wykorzystujemy 3 rodzaje mięs, co daje klopsom ciekawszy, bogaty smak. Dużą popularnością cieszą się domowe pulpety w sosie koperkowym, albo jak mawiają zaprzyjaźnione z nami dzieci, w sosie „komarowym”.
SKŁADNIKI
- 60 dkg piersi z kurczaka
- 30 dkg wieprzowej karkówki
- 10 dkg drobiowej wątróbki
- 2-3 jajka
- 2 bułki kajzerki
- 3 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek tartej bułki
- 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- Sos:
- 1 duży pęczek posiekanego kopru
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kajzerki moczymy w mleku i odciskamy. Mięso mielimy razem z odciśniętymi kajzerkami. Wbijamy do niego jajka, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, wsypujemy tartą bułkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso jest zbyt rzadkie można dodać do niego trochę mąki.
- Formujemy niewielkie klopsy, obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po usmażeniu odkładamy na papierowe ręczniki, by odsączyć tłuszcz. Gdy już wszystkie klopsy usmażymy, wkładamy je do gotującego rosołu. Gotujemy je 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je do garnka i trzymamy w ciepłym miejscu.
Żeby przygotować sos, do kubeczka wsypujemy mąkę, sól i zalewamy to niewielką ilością wody i ucieramy, tak by powstała gładka papka. Dolewamy do kubka ciepłego rosołu po pulpetach, mieszamy i wlewamy z powrotem do rosołu. Wrzucamy posiekany koper i chwilę gotujemy.
Klopsy można podawać z ryżem lub ziemniakami, polanymi sosem koperkowym.