KLOPSY W SOSIE KOPERKOWYM - sprawdzony przepis

2019-01-16
KLOPSY W SOSIE KOPERKOWYM - sprawdzony przepis
Autor: thinkstockphotos.com KLOPSY W SOSIE KOPERKOWYM - sprawdzony przepis
łatwy
40 min
4

Klopsy (pulpety) w sosie koperkowym to klasyczna potrawa, którą lubią zwłaszcza dzieci. W tym przepisie wykorzystujemy 3 rodzaje mięs, co daje klopsom ciekawszy, bogaty smak. Dużą popularnością cieszą się domowe pulpety w sosie koperkowym, albo jak mawiają zaprzyjaźnione z nami dzieci, w sosie „komarowym”. 

Składniki

60 dkg piersi z kurczaka

30 dkg wieprzowej karkówki

10 dkg drobiowej wątróbki

2-3 jajka

2 bułki kajzerki

3 szklanki bulionu

1 szklanka mleka

6 łyżek tartej bułki

4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

Sos:

1 duży pęczek posiekanego kopru

2 łyżki mąki pszennej

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kajzerki moczymy w mleku i odciskamy. Mięso mielimy razem z odciśniętymi kajzerkami. Wbijamy do niego jajka, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, wsypujemy tartą bułkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso jest zbyt rzadkie można dodać do niego trochę mąki.

Formujemy niewielkie klopsy, obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po usmażeniu odkładamy na papierowe ręczniki, by odsączyć tłuszcz. Gdy już wszystkie klopsy usmażymy, wkładamy je do gotującego rosołu. Gotujemy je 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je do garnka i trzymamy w ciepłym miejscu.

Żeby przygotować sos, do kubeczka wsypujemy mąkę, sól i zalewamy to niewielką ilością wody i ucieramy, tak by powstała gładka papka. Dolewamy do kubka ciepłego rosołu po pulpetach, mieszamy i wlewamy z powrotem do rosołu. Wrzucamy posiekany koper i chwilę gotujemy.

Klopsy można podawać z ryżem lub ziemniakami, polanymi sosem koperkowym.