Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym. Ponadczasowy przepis z zeszytu babci

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym. Ponadczasowy przepis z zeszytu babci
Autor: Shutterstock Delikatna i soczysta ryba w sosie koperkowym doskonale smakuje z ziemniaczanym puree
łatwy
25 min
4

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg filetów z białej ryby morskiej (dorsz, mintaj, morszczuk)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej plus mąka do obtoczenia ryby
  • duży pęczek koperku
  • masło
  • olej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące.
  • Na patelni rozgrzać masło z olejem, smażyć rybę przez 2 minuty z każdej strony, zdjąć z patelni.
  • Na tę samą patelnię wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, uważając by się nie zrumieniła. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, smażyć jeszcze minutę, a następnie wsypać łyżkę mąki, wymieszać, aby dokładnie połączyła się z tłuszczem.
  • Tak przygotowaną zasmażkę zalać mlekiem i śmietanką, jednocześnie energicznie mieszając trzepaczką. Doprowadzić sos do zagotowania, chwilę gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zbyt gęsty sos można rozrzedzić mlekiem.
  • Do sosu dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem, włożyć obsmażone kawałki ryby, podgrzewać całość jeszcze 2 minuty.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Zobacz naszą galerię z przepisami na inne, pyszne dania rybne

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej