Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym. Ponadczasowy przepis z zeszytu babci
2023-04-21
łatwy
25 min
4
Ryba w sosie śmietanowo- koperkowym jest aromatyczna i soczysta, bez względu na to, jak chudego gatunku użyjemy. Zawdzięcza to sosowi, w którym jest zanurzona. Ten prosty przepis, z łatwo dostępnych składników, zawsze się sprawdza, jak to przepisy babci.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg filetów z białej ryby morskiej (dorsz, mintaj, morszczuk)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka mąki pszennej plus mąka do obtoczenia ryby
- duży pęczek koperku
- masło
- olej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące.
- Na patelni rozgrzać masło z olejem, smażyć rybę przez 2 minuty z każdej strony, zdjąć z patelni.
- Na tę samą patelnię wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, uważając by się nie zrumieniła. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, smażyć jeszcze minutę, a następnie wsypać łyżkę mąki, wymieszać, aby dokładnie połączyła się z tłuszczem.
- Tak przygotowaną zasmażkę zalać mlekiem i śmietanką, jednocześnie energicznie mieszając trzepaczką. Doprowadzić sos do zagotowania, chwilę gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zbyt gęsty sos można rozrzedzić mlekiem.
- Do sosu dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem, włożyć obsmażone kawałki ryby, podgrzewać całość jeszcze 2 minuty.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Zobacz naszą galerię z przepisami na inne, pyszne dania rybne