Biorę 2 pory i tę morską rybę. Ta zapiekanka to najlepszy obiad na piątek i nie tylko

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Jedzmy więcej ryb – apelują lekarze i dietetycy. Z myślą o tych, którzy mięso chcą zamienić na ryby, powstał ten przepis. Pyszna zapiekanka rybna z porem to obiad nie tylko na piątek. Przyrządzenie takiego posiłku nie jest trudne i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności. Zobaczcie, jak zrobić zapiekankę rybną z porem, która oczaruje łatwym przygotowaniem i znakomitym smakiem.
Zapiekanka rybna z porem – składniki
Do przygotowania pysznej i aromatycznej zapiekanki z ryby nie są potrzebne wyszukane składniki. Wszystkie produkty można z łatwością kupić w wielu sklepach przez cały rok. Głównym składnikiem zapiekanki rybnej są filety z dorsza. Ta ryba morska wyróżnia się nie tylko znakomitym smakiem, ale i sporą dawką substancji odżywczych. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Zawiera mnóstwo białka, korzystne dla serca i mózgu kwasy omega-3 oraz witaminy z grupy B i D, jod, fosfor i selen. Z dorszem smacznie łączą się warzywa, czyli tytułowy por oraz marchewka. Zwieńczeniem zapiekanki jest włoski ser mozzarella, który przyjemnie roztapia się w czasie pieczenia.
Jak zrobić zapiekankę rybną z porem?
Przepis na smakowitą zapiekankę rybną z dorszem i porem nie jest skomplikowany. Przygotowanie składa się tylko z kilku bardzo łatwych kroków, a resztę pracy wykona piekarnik. Przepis na tę zapiekankę rybną warto zapisać, ponieważ danie smakuje zawsze i każdemu.
Jak więc upiec domową zapiekankę rybną z dorszem i porem? Wystarczy wybrać ten przepis i przyrządzić to pyszne i idealne na rodzinny obiad danie. Zapiekana zawsze się udaje i błyskawicznie znika z talerzy.
- 1. krok – doprawienie dorsza
- 2. krok – podsmażenie pora i marchewki
- 3. krok – ułożenie w formie do zapiekania pora z marchewką, dorsza i sera
- 4. krok – upieczenie zapiekanki rybnej z dorszem i porem w piekarniku
Z czym podawać zapiekankę rybną z porem?
Pełna smaku i aromatu zapiekanka przyrządzona z dorsza i pora to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Doskonałym uzupełnieniem posiłku są domowe surówki, które podkreślą smak dania. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na znakomite surówki. To najlepszy dodatek do rybnej zapiekanki z dorsza i pora.
- Surówka z kapusty kiszonej do ryby: najlepszy przepis
- Ta prosta sałatka z pora skradła moje serce. Robotę robi tu aksamitny sos jogurtowy
- Surówka z czerwonej kapusty do obiadu – gotowa w 10 minut, znika jeszcze szybciej
- Szatkuję białą kapustę i mieszam z tym obłędnym sosem. Letnia surówka pasuje do każdego obiadu i grilla
- Surówkę z kapusty pekińskiej podaję z tym zielonym sosem. To pyszny, łatwy i szybki dodatek do obiadu
SKŁADNIKI
- 800 g filetów z dorsza bez skóry
- 100 g startego sera mozzarella
- 2 pory (tylko biała część)
- 2 marchewki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dorsza opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem z obu stron. Posypać koperkiem.
- Pory pokroić w cienkie plasterki. Kilka odłożyć na bok. Obrane marchewki zetrzeć na tarce.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pora, aż się zeszkli i stanie się miękki. Dodać marchewkę i doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 3 minut, często mieszając. Patelnię zestawić z ognia.
- Formę do zapiekania wysmarować olejem. Ułożyć połowę podsmażonych warzyw i filety z dorsza. Przykryć warstwą pozostałych warzyw i posypać startą mozzarellą. Na wierzchu ułożyć plasterki pora.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut.
- Podawać na obiad z chrupiącą surówką.