Biorę 2 pory i tę morską rybę. Ta zapiekanka to najlepszy obiad na piątek i nie tylko

zapiekanka rybna z dorsza i pora
Autor: Shutterstock Na obiad podaj pyszną zapiekankę. Zrobisz ją z porów i tej zdrowej ryby morskiej.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Jedzmy więcej ryb – apelują lekarze i dietetycy. Z myślą o tych, którzy mięso chcą zamienić na ryby, powstał ten przepis. Pyszna zapiekanka rybna z porem to obiad nie tylko na piątek. Przyrządzenie takiego posiłku nie jest trudne i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności. Zobaczcie, jak zrobić zapiekankę rybną z porem, która oczaruje łatwym przygotowaniem i znakomitym smakiem.

Zapiekanka rybna z porem – składniki

Do przygotowania pysznej i aromatycznej zapiekanki z ryby nie są potrzebne wyszukane składniki. Wszystkie produkty można z łatwością kupić w wielu sklepach przez cały rok. Głównym składnikiem zapiekanki rybnej są filety z dorsza. Ta ryba morska wyróżnia się nie tylko znakomitym smakiem, ale i sporą dawką substancji odżywczych. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Zawiera mnóstwo białka, korzystne dla serca i mózgu kwasy omega-3 oraz witaminy z grupy B i D, jod, fosfor i selen. Z dorszem smacznie łączą się warzywa, czyli tytułowy por oraz marchewka. Zwieńczeniem zapiekanki jest włoski ser mozzarella, który przyjemnie roztapia się w czasie pieczenia.

Jak zrobić zapiekankę rybną z porem?

Przepis na smakowitą zapiekankę rybną z dorszem i porem nie jest skomplikowany. Przygotowanie składa się tylko z kilku bardzo łatwych kroków, a resztę pracy wykona piekarnik. Przepis na tę zapiekankę rybną warto zapisać, ponieważ danie smakuje zawsze i każdemu.

Jak więc upiec domową zapiekankę rybną z dorszem i porem? Wystarczy wybrać ten przepis i przyrządzić to pyszne i idealne na rodzinny obiad danie. Zapiekana zawsze się udaje i błyskawicznie znika z talerzy.

  • 1. krok – doprawienie dorsza
  • 2. krok – podsmażenie pora i marchewki
  • 3. krok – ułożenie w formie do zapiekania pora z marchewką, dorsza i sera
  • 4. krok – upieczenie zapiekanki rybnej z dorszem i porem w piekarniku

Z czym podawać zapiekankę rybną z porem?

Pełna smaku i aromatu zapiekanka przyrządzona z dorsza i pora to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Doskonałym uzupełnieniem posiłku są domowe surówki, które podkreślą smak dania. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na znakomite surówki. To najlepszy dodatek do rybnej zapiekanki z dorsza i pora.

SKŁADNIKI

  • 800 g filetów z dorsza bez skóry
  • 100 g startego sera mozzarella
  • 2 pory (tylko biała część)
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dorsza opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem z obu stron. Posypać koperkiem.
  • Pory pokroić w cienkie plasterki. Kilka odłożyć na bok. Obrane marchewki zetrzeć na tarce.
  • Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pora, aż się zeszkli i stanie się miękki. Dodać marchewkę i doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 3 minut, często mieszając. Patelnię zestawić z ognia.
  • Formę do zapiekania wysmarować olejem. Ułożyć połowę podsmażonych warzyw i filety z dorsza. Przykryć warstwą pozostałych warzyw i posypać startą mozzarellą. Na wierzchu ułożyć plasterki pora.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut.
  • Podawać na obiad z chrupiącą surówką.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej