Sałatka z pora i szynki konserwowej. Idealna na imprezę lub szybką kolację
Dieta bezglutenowa
Pyszna i łatwa do zrobienia sałatka z pora i szynki konserwowej to propozycja na małe danie, które zaskoczy smakiem. Warzywa, szynka i jajka smacznie łączą się z sosem majonezowym. Ten przepis warto więc zapisać. Sałatka jest uniwersalna i można ją robić przez cały rok. Poznajcie sprawdzony przepis na super sałatkę z porem i szynką konserwową.
Co można dodać do sałatki z pora?
Sałatki z pora to smaczne przekąski, które pasują na różne okazje. Można podać je na kolację lub zabrać ze sobą do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Do sałatki z pora przyrządzonej według tego przepisu dodaje się pyszne składniki, które dobrze się ze sobą komponują. W sałatce oprócz pora znalazła się więc szynka konserwowa, ugotowane na twardo jajka, seler konserwowy, kukurydza i szczypiorek. Uzupełnieniem sałatki z pora jest delikatny sos przygotowany na bazie majonezu i śmietany.
Jak zrobić sałatkę z pora i szynki konserwowej?
Przepis na sałatkę z dodatkiem pora i szynki konserwowej jest prosty. Wszystkie składniki należy pokroić, przełożyć do miski i wymieszać. Na koniec dodaje się sos i jeszcze raz miesza. Sałatkę z pora można serwować od razu lub podać po schłodzeniu w lodówce.
Jak podawać sałatkę z pora i szynki konserwowej?
Ta obłędna sałatka pysznie smakuje sama, ale można ją podać w towarzystwie różnych dodatków. Pysznie smakuje z chlebem na zakwasie czy chrupiącą bagietką z masłem czosnkowym. Sałatkę z pora i szynki konserwowej można też zaserwować na liściach sałaty lub cykorii.
SKŁADNIKI
- 200 g szynki konserwowej w kawałku
- 200 g selera konserwowego
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 1 por (tylko biała część)
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
sos:- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę pokroić w kostkę. Seler odcedzić i posiekać. Por pokroić w cienkie plasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka posiekać.
- Składniki przełożyć do miski i wymieszać.
- Przygotować sos. Majonez wymieszać ze śmietaną i doprawią solą oraz pieprzem.
- Do miski wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.