Sałatka z pora i szynki konserwowej. Idealna na imprezę lub szybką kolację

sałatka z porem i szynką konserowową
Autor: Shutterstock Sałatka z pora i szynki konserwowej jest prosta, szybka i smakuje zawsze.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Pyszna i łatwa do zrobienia sałatka z pora i szynki konserwowej to propozycja na małe danie, które zaskoczy smakiem. Warzywa, szynka i jajka smacznie łączą się z sosem majonezowym. Ten przepis warto więc zapisać. Sałatka jest uniwersalna i można ją robić przez cały rok. Poznajcie sprawdzony przepis na super sałatkę z porem i szynką konserwową.

Co można dodać do sałatki z pora?

Sałatki z pora to smaczne przekąski, które pasują na różne okazje. Można podać je na kolację lub zabrać ze sobą do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Do sałatki z pora przyrządzonej według tego przepisu dodaje się pyszne składniki, które dobrze się ze sobą komponują. W sałatce oprócz pora znalazła się więc szynka konserwowa, ugotowane na twardo jajka, seler konserwowy, kukurydza i szczypiorek. Uzupełnieniem sałatki z pora jest delikatny sos przygotowany na bazie majonezu i śmietany.

Jak zrobić sałatkę z pora i szynki konserwowej?

Przepis na sałatkę z dodatkiem pora i szynki konserwowej jest prosty. Wszystkie składniki należy pokroić, przełożyć do miski i wymieszać. Na koniec dodaje się sos i jeszcze raz miesza. Sałatkę z pora można serwować od razu lub podać po schłodzeniu w lodówce.

Jak podawać sałatkę z pora i szynki konserwowej?

Ta obłędna sałatka pysznie smakuje sama, ale można ją podać w towarzystwie różnych dodatków. Pysznie smakuje z chlebem na zakwasie czy chrupiącą bagietką z masłem czosnkowym. Sałatkę z pora i szynki konserwowej można też zaserwować na liściach sałaty lub cykorii.

SKŁADNIKI

  • 200 g szynki konserwowej w kawałku
  • 200 g selera konserwowego
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 1 por (tylko biała część)
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szynkę pokroić w kostkę. Seler odcedzić i posiekać. Por pokroić w cienkie plasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka posiekać.
  • Składniki przełożyć do miski i wymieszać.
  • Przygotować sos. Majonez wymieszać ze śmietaną i doprawią solą oraz pieprzem.
  • Do miski wlać sos i dokładnie wymieszać.
  • Podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej