Wypróbowałam ten przepis Jamiego Olivera. Te gnocchi skradły moje serce

Aromatyczne gnocchi w kremowym sosie z porów to doskonały pomysł na prosty i pyszny obiad. Jamie Oliver zdradza przepis, który każdemu przypadnie do gustu. Proste ziemniaczane kluseczki polane przepysznym sosem, a całość posypana chrupiącą przekąską z boczku. Tego dania trzeba spróbować.
Prosty sposób na piękny obiad. Jamie Oliver zdradza przepis
Jamie Oliver zdradza sprawdzony sposób na aromatyczne gnocchi w kremowym sosie z porami i posypką z boczku. To danie jest proste do przygotowania, smakuje obłędnie, a wygląda doprawdy obłędnie. Sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i danie na romantyczną kolację we dwoje.
To prosty sposób, by móc dobrze zjeść. Jamie Oliver pokazuje, że pięknie prezentujące się dania wcale nie muszą być trudne w przygotowaniu. Te gnocchi to naprawdę prosty sposób, by dobrze zjeść i się nie narobić. Ich sposób przygotowania może przypominać przygotowanie carbonary.
Z tym przepisem poradzi sobie nawet osoba, która nie ma dużego doświadczenia w kuchni. Makaron wychodzi kremowy, ale dzięki teku, że nie używamy w nim śmietany jest on przy okazji lekki i nie obciąża żołądka.
Co więcej, jeśli chcemy przygotować wersję wegańską wystarczy pominąć posypkę, zamienić parmezan na wegański odpowiednik i upewnić się, że wybrane przez nas gnocchi są wegańskie. To prosty sposób na obiad, który zasmakuje każdemu.
SKŁADNIKI
- 1 plaster wędzonego boczku w plastrach
- 1 kromka chleba
- 1 duży por
- oliwa z oliwek
- 400 g świeżych gnocchi ziemniaczanych
- 1 duże jajko
- 25 g parmezanu
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek smażymy na średnim ogniu po około 3 minut z każdej strony - aż będzie chrupiący.
- Odkładany na ręcznik papierowy.
- Na tej samej patelni chwile opiekamy chleb.
- Chleb wraz z boczkiem wrzucamy do blendera i miksujemy na chrupiącą posypkę.
- Pora kroimy wzdłuż, oczyszczamy i kroimy.
- Smażymy go na patelni po boczku z dodatkową łyżką oleju.
- Kiedy zmięknie dodajemy czarny pieprz i zdejmujemy z ognia.
- Gnocchi gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Odcedzamy zostawiając trochę wody po gotowaniu
- W misce roztrzepujemy jajko z parmezanem i pieprzem.
- Do pora dodajmy gnocchi, masę jajeczną i trochę wody po gotowaniu.
- Całość mieszamy, aż do uzyskania kremowego sosu.
- Podajemy gnocchi z posypką z boczku