Wypróbowałam ten przepis Jamiego Olivera. Te gnocchi skradły moje serce

Wypróbowałam ten przepis Jamiego Olivera. Te gnocchi skradły moje serce
Autor: Shutterstock.com Wypróbowałam ten przepis Jamiego Olivera. Te gnocchi skradły moje serce
łatwy
15 min
2

Aromatyczne gnocchi w kremowym sosie z porów to doskonały pomysł na prosty i pyszny obiad. Jamie Oliver zdradza przepis, który każdemu przypadnie do gustu. Proste ziemniaczane kluseczki polane przepysznym sosem, a całość posypana chrupiącą przekąską z boczku. Tego dania trzeba spróbować.

Prosty sposób na piękny obiad. Jamie Oliver zdradza przepis

Jamie Oliver zdradza sprawdzony sposób na aromatyczne gnocchi w kremowym sosie z porami i posypką z boczku. To danie jest proste do przygotowania, smakuje obłędnie, a wygląda doprawdy obłędnie. Sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i danie na romantyczną kolację we dwoje.

To prosty sposób, by móc dobrze zjeść. Jamie Oliver pokazuje, że pięknie prezentujące się dania wcale nie muszą być trudne w przygotowaniu. Te gnocchi to naprawdę prosty sposób, by dobrze zjeść i się nie narobić. Ich sposób przygotowania może przypominać przygotowanie carbonary.

Z tym przepisem poradzi sobie nawet osoba, która nie ma dużego doświadczenia w kuchni. Makaron wychodzi kremowy, ale dzięki teku, że nie używamy w nim śmietany jest on przy okazji lekki i nie obciąża żołądka.

Co więcej, jeśli chcemy przygotować wersję wegańską wystarczy pominąć posypkę, zamienić parmezan na wegański odpowiednik i upewnić się, że wybrane przez nas gnocchi są wegańskie. To prosty sposób na obiad, który zasmakuje każdemu.

SKŁADNIKI

  • 1 plaster wędzonego boczku w plastrach
  • 1 kromka chleba
  • 1 duży por
  • oliwa z oliwek
  • 400 g świeżych gnocchi ziemniaczanych
  • 1 duże jajko 
  • 25 g parmezanu
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek smażymy na średnim ogniu po około 3 minut z każdej strony - aż będzie chrupiący.
  • Odkładany na ręcznik papierowy.
  • Na tej samej patelni chwile opiekamy chleb.
  • Chleb wraz z boczkiem wrzucamy do blendera i miksujemy na chrupiącą posypkę.
  • Pora kroimy wzdłuż, oczyszczamy i kroimy.
  • Smażymy go na patelni po boczku z dodatkową łyżką oleju.
  • Kiedy zmięknie dodajemy czarny pieprz i zdejmujemy z ognia.
  • Gnocchi gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Odcedzamy zostawiając trochę wody po gotowaniu
  • W misce roztrzepujemy jajko z parmezanem i pieprzem.
  • Do pora dodajmy gnocchi, masę jajeczną i trochę wody po gotowaniu.
  • Całość mieszamy, aż do uzyskania kremowego sosu.
  • Podajemy gnocchi z posypką z boczku
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej