Makaron z czarnymi oliwkami i fetą. Jamie Oliver przedstawia kolejny hit

Makaron z czarnymi oliwkami i fetą. Jamie Oliver przedstawia kolejny hit
Autor: Shutterstock.com Makaron z czarnymi oliwkami i fetą. Jamie Oliver przedstawia kolejny hit
łatwy
10 min
2

Olwiki - niektórzy je kochają, inni nienawidzą. Jednak dla tej pierwszej grupy znany kucharz, Jamie Oliver przygotował wspaniałe danie, które przygotujemy w zaledwie kilka minut. Delikatny, kremowy i co najważniejsze - z dużą ilością oliwek - makaron, to idealny pomysł na wegetariański obiad.

Prosty makaron z oliwkami. Idealny sposób na szybki obiad

Makaron z oliwkami według Jamiego Olivera to świetny sposób na proste i szybkie danie, które jest całkowicie bezmięsne. Co świetne w tym przepisie, że ilość sosu wystarczy na przynajmniej dwa posiłki - wystarczy zamrozić jedną połowę bądź schować do lodówki w szczelnym pojemniku. Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku lodówki nasz sos będzie świeży wyłącznie przez 3 dni.

Jest to prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy. Wystarczy ugotować makaron, zblendować pozostałe składniki, a następnie wszystko wymieszać rozrzedzając wodą po gotowaniu, aż osiągniemy wymarzoną konsystencję. Jest to dziecinnie proste, dzięki czemu sprawdzi się, jako szybki obiad w ciągu dnia.

Prosty sposób na smaczny obiad. Gotowy w zaledwie kilkanaście minut

Makaron możemy podawać sam, choć warto pokroić kilka oliwek w plasterki i posypać nimi gotowe danie, dzięki czemu zyska on jeszcze ciekawszego smaku. Jamie Oliver proponuje również, by dla podbicia smaku podawać go z prostą sałatką z zieleniny z cytrynowym dressingiem

Jest to świetny pomysł na szybki obiad bez mięsa. Wystarczy dosłownie chwila, by móc się rozkoszować tym wybornym makaronem.

SKŁADNIKI

  • 300 g makaronu linguine (sprawdzi się również spaghetti)
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g czarnych oliwek bez pestek
  • 4 gałązki tymianku (może być również suszony)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 50 g sera feta
  • oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Czosnek obieramy i wkładamy do blendera razem z połową tymianku, oliwkami, 1 łyżeczką pieprzu, 6 łyżkami oliwy i octem balsamicznym.
  • Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Makaron odcedzamy zostawiając szklankę wody z gotowania.
  • Przekładamy go z powrotem do garnka.
  • Dodajemy połowę sosu oliwkowego (resztę można włożyć do lodówki lub zamrozić).
  • Całość mieszamy rozcieńczając wodą po gotowaniu.
  • Nakładamy na talerze, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy pokruszoną fetą i tymiankiem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej