Makaron z czarnymi oliwkami i fetą. Jamie Oliver przedstawia kolejny hit

Olwiki - niektórzy je kochają, inni nienawidzą. Jednak dla tej pierwszej grupy znany kucharz, Jamie Oliver przygotował wspaniałe danie, które przygotujemy w zaledwie kilka minut. Delikatny, kremowy i co najważniejsze - z dużą ilością oliwek - makaron, to idealny pomysł na wegetariański obiad.
Prosty makaron z oliwkami. Idealny sposób na szybki obiad
Makaron z oliwkami według Jamiego Olivera to świetny sposób na proste i szybkie danie, które jest całkowicie bezmięsne. Co świetne w tym przepisie, że ilość sosu wystarczy na przynajmniej dwa posiłki - wystarczy zamrozić jedną połowę bądź schować do lodówki w szczelnym pojemniku. Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku lodówki nasz sos będzie świeży wyłącznie przez 3 dni.
Jest to prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy. Wystarczy ugotować makaron, zblendować pozostałe składniki, a następnie wszystko wymieszać rozrzedzając wodą po gotowaniu, aż osiągniemy wymarzoną konsystencję. Jest to dziecinnie proste, dzięki czemu sprawdzi się, jako szybki obiad w ciągu dnia.
Prosty sposób na smaczny obiad. Gotowy w zaledwie kilkanaście minut
Makaron możemy podawać sam, choć warto pokroić kilka oliwek w plasterki i posypać nimi gotowe danie, dzięki czemu zyska on jeszcze ciekawszego smaku. Jamie Oliver proponuje również, by dla podbicia smaku podawać go z prostą sałatką z zieleniny z cytrynowym dressingiem.
Jest to świetny pomysł na szybki obiad bez mięsa. Wystarczy dosłownie chwila, by móc się rozkoszować tym wybornym makaronem.
SKŁADNIKI
- 300 g makaronu linguine (sprawdzi się również spaghetti)
- 1 ząbek czosnku
- 200 g czarnych oliwek bez pestek
- 4 gałązki tymianku (może być również suszony)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 50 g sera feta
- oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Czosnek obieramy i wkładamy do blendera razem z połową tymianku, oliwkami, 1 łyżeczką pieprzu, 6 łyżkami oliwy i octem balsamicznym.
- Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Makaron odcedzamy zostawiając szklankę wody z gotowania.
- Przekładamy go z powrotem do garnka.
- Dodajemy połowę sosu oliwkowego (resztę można włożyć do lodówki lub zamrozić).
- Całość mieszamy rozcieńczając wodą po gotowaniu.
- Nakładamy na talerze, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy pokruszoną fetą i tymiankiem.