Wytrawne ciasta

Domowe wypieki to nie tylko słodkie ciasta i ciasteczka, lecz także wytrawne dania obiadowe. Królową dań na cieście kruchym bądź francuskim jest tarta, do której farsze mienią się smakami i kolorami. Odmianą tarty - wyłącznie wytrawną - jest zaś quiche. Ale na tym nie koniec inspiracji, bo np. Włosi są mistrzami smacznych focaccii.

Wytrawne ciasta

Wytrawne ciasta wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Drożdżowe bułeczki rolowane z cukinią i serem feta

Drożdżowe bułeczki rolowane z cukinią i serem feta

Drożdżowe bułeczki rolowane z cukinią i serem feta zasmakują na pewno miłośnikom wytrawnych wypieków drożdżowych. Można je  zajadać solo, pasują też jako dodatek  do czystych zup - barszczu, bulionu.  Idealne do szkoły i pracy na drugie śniadanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy chleb z ziemniakami - przepis bezglutenowy

Domowy chleb z ziemniakami - przepis bezglutenowy

Domowy chleb z ziemniakami to przepis bezglutenowy, dla tych, którzy nie mogą spożywać mąki pszennej. Życie na diecie bezglutenowej nie oznacza kuchni nudnej i pozbawionej smaku. Wypróbuj ten przepis, a się przekonasz.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kruche babeczki ze szpinakiem i serem ricotta

Kruche babeczki ze szpinakiem i serem ricotta

Kruche babeczki ze szpinakiem i serem ricotta to doskonała przekąska imprezowa, tym bardziej, że formy z ciasta można upiec nawet kilka dni wcześniej i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku. Sprawdzą się też jako ciepły dodatek do barszczu lub bulionu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tarta z pieczarkami - pyszna, niedroga, efektowna

Tarta z pieczarkami - pyszna, niedroga, efektowna

Tarta z pieczarkami  to  doskonałe wytrawne ciasto, łatwe do przygotowania z powszechnie dostępnych składników. Najlepiej smakuje na ciepło, ale na drugi  dzień także można jej kawałki zabrać na lunch do pracy. Wegetarianie mogę z powodzeniem pominąć kiełbasę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Paluszki z ciasta francuskiego po brzegi wypełnione pastą z szynki

Paluszki z ciasta francuskiego po brzegi wypełnione pastą z szynki

Smaczna, łatwa i pomysłowa przekąska, która znika z talerza w kilka chwil. Chrupkie i delikatne ciasto francuskie wypełnione po brzegi pastą szynkową z ostrą nutą wasabi i pachnącą koperkiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ekpresowe, słone pączki z kminkiem

Ekpresowe, słone pączki z kminkiem

Przekąska, którą przygotujesz w kilka chwil? Proszę bardzo! Podajemy przepis na słone pączki z kminkiem. Sprawdzą się jako przegryzka podczas oglądania meczu lub filmu. Świetnie smakują z piwem lub czerwonym barszczykiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pączki mięsne: przepis na pączki drożdżowe z podrobami

Pączki mięsne: przepis na pączki drożdżowe z podrobami

Pączki mięsne to jeden z najstarszych przepisów kuchni polskiej. Do XVI w. w zapusty pączki nadziewano słoniną lub boczkiem według zasady, że dobre z dobrym czyni wszystko jeszcze lepszym. Z czasem obyczaj ten wyparły słodkie pączki polewane miodem i nadziewane powidłami. Pączki nadziewane mięsem przetrwały w kuchni ludowej wielu regionów Polski. Popularnym nadzieniem są tanie podroby: płucka wieprzowe, żołądki drobiowe, wątroba wieprzowa lub wątróbki. Wypróbujcie przepis na pączki nadziewane podrobami i cieszcie się ich smakiem nie tylko w karnawale. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Muffinki z boczkiem i porem - na śniadanie, lunch, jako dodatek do barszczu

Muffinki z boczkiem i porem - na śniadanie, lunch, jako dodatek do barszczu

Muffinki z porem i boczkiem to łatwe do przygotowania wytrawne wypieki idealne na drugie śniadanie, lunch, ciepłą kolację. Sprawdzą się też jako dodatek do czystego czerwonego  barszczu czy  bulionu. Niezwykle łatwe do przygotowania, zawsze się udają!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Aromatyczna, wytrawna tarta marchewkowa z porami

Aromatyczna, wytrawna tarta marchewkowa z porami

Aromatyczna, wytrawna tarta marchewkowa z porami to pomysł na pyszny, bezmięsny obiad. Ta tarta najlepiej smakuje gorąca, posypana obficie natką i orzeszkami piniowymi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Oszukana pizza na szybko bez drożdży: mniej kalorii, więcej smaku

Oszukana pizza na szybko bez drożdży: mniej kalorii, więcej smaku

Pizza na szybko z ciasta majonezowego bez drożdży to ukłon w stronę kuchni włoskiej. Ciasto robi się szybko, nie wymaga wyrastania. Jedyne co nam pozostaje to dobrać ulubione dodatki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 15