Wytrawne ciasta

Domowe wypieki to nie tylko słodkie ciasta i ciasteczka, lecz także wytrawne dania obiadowe. Królową dań na cieście kruchym bądź francuskim jest tarta, do której farsze mienią się smakami i kolorami. Odmianą tarty - wyłącznie wytrawną - jest zaś quiche. Ale na tym nie koniec inspiracji, bo np. Włosi są mistrzami smacznych focaccii.

Wytrawne ciasta

Wytrawne ciasta wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Ekpresowe, słone pączki z kminkiem

Ekpresowe, słone pączki z kminkiem

Przekąska, którą przygotujesz w kilka chwil? Proszę bardzo! Podajemy przepis na słone pączki z kminkiem. Sprawdzą się jako przegryzka podczas oglądania meczu lub filmu. Świetnie smakują z piwem lub czerwonym barszczykiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pączki mięsne: przepis na pączki drożdżowe z podrobami

Pączki mięsne: przepis na pączki drożdżowe z podrobami

Pączki mięsne to jeden z najstarszych przepisów kuchni polskiej. Do XVI w. w zapusty pączki nadziewano słoniną lub boczkiem według zasady, że dobre z dobrym czyni wszystko jeszcze lepszym. Z czasem obyczaj ten wyparły słodkie pączki polewane miodem i nadziewane powidłami. Pączki nadziewane mięsem przetrwały w kuchni ludowej wielu regionów Polski. Popularnym nadzieniem są tanie podroby: płucka wieprzowe, żołądki drobiowe, wątroba wieprzowa lub wątróbki. Wypróbujcie przepis na pączki nadziewane podrobami i cieszcie się ich smakiem nie tylko w karnawale. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Muffinki z boczkiem i porem - na śniadanie, lunch, jako dodatek do barszczu

Muffinki z boczkiem i porem - na śniadanie, lunch, jako dodatek do barszczu

Muffinki z porem i boczkiem to łatwe do przygotowania wytrawne wypieki idealne na drugie śniadanie, lunch, ciepłą kolację. Sprawdzą się też jako dodatek do czystego czerwonego  barszczu czy  bulionu. Niezwykle łatwe do przygotowania, zawsze się udają!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Aromatyczna, wytrawna tarta marchewkowa z porami

Aromatyczna, wytrawna tarta marchewkowa z porami

Aromatyczna, wytrawna tarta marchewkowa z porami to pomysł na pyszny, bezmięsny obiad. Ta tarta najlepiej smakuje gorąca, posypana obficie natką i orzeszkami piniowymi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Oszukana pizza na szybko bez drożdży: mniej kalorii, więcej smaku

Oszukana pizza na szybko bez drożdży: mniej kalorii, więcej smaku

Pizza na szybko z ciasta majonezowego bez drożdży to ukłon w stronę kuchni włoskiej. Ciasto robi się szybko, nie wymaga wyrastania. Jedyne co nam pozostaje to dobrać ulubione dodatki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Aromatyczna tarta ziołowa - na obiad lub ciepłą kolację

Aromatyczna tarta ziołowa - na obiad lub ciepłą kolację

Aromatyczna tarta ziołowa smakuje znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może stanowić samodzielne danie, dodatek do obiadu lub wytrawną przekąskę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepyszny kulebiak na Wigilię: przepis, który nie ma sobie równych

Przepyszny kulebiak na Wigilię: przepis, który nie ma sobie równych

Kulebiak na Wigilię - w duecie z czerwonym barszczem pojawia się na świątecznych stołach w wielu domach. Jak przygotować smacznego kulebiaka? Oto przepis.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Tarta z mięsnym nadzieniem pod serową posypką - doskonała jako dodatek do barszczu!

Tarta z mięsnym nadzieniem pod serową posypką - doskonała jako dodatek do barszczu!

Tarta z mięsnym nadzieniem to pyszne danie na lunch  lub ciepłą kolację. Doskonale smakuje na ciepło, a także na zimno. Dobrze znosi też odgrzewanie w kuchence mikrofalowej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami: prosty przepis [WIDEO]

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami: prosty przepis [WIDEO]

Paszteciki drożdżowe nadziewane kapustą i pieczarkami to może być hit świątecznego stołu. Mięciutkie i ciepłe bułeczki z kapustą idealnie smakują z czerwonym barszczem. Idealne na świąteczny lub imprezowy stół. Sprawdź, jak zrobić wyśmienitym paszteciki z kapustą i grzybami. Oto sprawdzony przepis! Dowiedz się, jak przygotować perfekcyjne ciasto drożdżowe: Tajemnica idealnego ciasta drożdżowego. Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe? [WIDEO]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pieczarkowy  suflet z serem -  idealna przekąska

Pieczarkowy suflet z serem - idealna przekąska

Pieczarkowy suflet z serem to idealna przekąska na rodzinną lub proszoną kolację. Wywoła zachwyt u biesiadników, choć jego przygotowania wymaga nieco wprawy. Niemniej same składniki są niedrogie i łatwo dostępne, więc serdecznie zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 15