Przekąski na andrzejki: ptysie nadziewane pieczarkami
2021-03-31
łatwy
40 min
4
Przy okazji przygotowywania menu na andrzejki warto wypróbować przepisy na przekąski, jakich do tej pory nie próbowaliśmy. W ramach przekąski na imprezę andrzejkową proponujemy ptysie z farszem pieczarkowym. Smaczne i bardzo proste do przyrządzenia ciastka ptysiowe z grzybami tym razem zaskoczą w wytrawnym wydaniu. Sprawdźcie, jak je przygotować.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 200 g mąki
- szklanka wody
- pół kostki margaryny
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- Farsz:
- 0,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- łyżka natki pietruszki lub kilka gałązek tymianku
- 1 łyżka tłuszczu do smażenia
- 200 g sera
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku gotujemy wodę z margaryną. Zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem, stale mieszając, aż do powstania gładkiego ciasta.
Gdy ciasto ostygnie, wybijamy kolejno jajka i miksujemy na średnich obrotach. - Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe ptysie. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów.
Pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, aż będą złociste. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu 5-10 minut. Gdy woda odparuje, dodajemy przyprawy, pietruszkę i dokładnie mieszamy. - Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i spód napełniamy farszem.
- Ptysie osypujemy startym serem, przykrywamy górną częścią i podgrzewamy w piekarniku przez 5-10 minut do rozpuszczenia sera.