Przekąski na andrzejki: ptysie nadziewane pieczarkami

Przy okazji przygotowywania menu na andrzejki warto wypróbować przepisy na przekąski, jakich do tej pory nie próbowaliśmy. W ramach przekąski na imprezę andrzejkową proponujemy ptysie z farszem pieczarkowym. Smaczne i bardzo proste do przyrządzenia ciastka ptysiowe z grzybami tym razem zaskoczą w wytrawnym wydaniu. Sprawdźcie, jak je przygotować.
Ciasto:
200 g mąki
szklanka wody
pół kostki margaryny
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Farsz:
0,5 kg pieczarek
1 cebula
łyżka natki pietruszki lub kilka gałązek tymianku
1 łyżka tłuszczu do smażenia
200 g sera
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
W rondelku gotujemy wodę z margaryną. Zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem, stale mieszając, aż do powstania gładkiego ciasta.
Gdy ciasto ostygnie, wybijamy kolejno jajka i miksujemy na średnich obrotach.
Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe ptysie. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów.
Pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, aż będą złociste. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu 5-10 minut. Gdy woda odparuje, dodajemy przyprawy, pietruszkę i dokładnie mieszamy.
Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i spód napełniamy farszem.
Ptysie osypujemy startym serem, przykrywamy górną częścią i podgrzewamy w piekarniku przez 5-10 minut do rozpuszczenia sera.