Przekąski na andrzejki: ptysie nadziewane pieczarkami

2020-10-02
Ptysie z pieczarkami
Autor: Shutterstock Ptysie smakują wyśmienicie także w wersji wytrawnej
łatwy
40 min
4

Przy okazji przygotowywania menu na andrzejki warto wypróbować przepisy na przekąski, jakich do tej pory nie próbowaliśmy. W ramach przekąski na imprezę andrzejkową proponujemy ptysie z farszem pieczarkowym. Smaczne i bardzo proste do przyrządzenia ciastka ptysiowe z grzybami tym razem zaskoczą w wytrawnym wydaniu. Sprawdźcie, jak je przygotować.

Składniki

Ciasto:

200 g mąki

szklanka wody

pół kostki margaryny

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

Farsz:

0,5 kg pieczarek

1 cebula

łyżka natki pietruszki lub kilka gałązek tymianku

1 łyżka tłuszczu do smażenia

200 g sera

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W rondelku gotujemy wodę z margaryną. Zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem, stale mieszając, aż do powstania gładkiego ciasta.

Gdy ciasto ostygnie, wybijamy kolejno jajka i miksujemy na średnich obrotach.

Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe ptysie. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów.

Pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, aż będą złociste. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu 5-10 minut. Gdy woda odparuje, dodajemy przyprawy, pietruszkę i dokładnie mieszamy.

Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i spód napełniamy farszem.

Ptysie osypujemy startym serem, przykrywamy górną częścią i podgrzewamy w piekarniku przez 5-10 minut do rozpuszczenia sera.