Te muffinki są idealnym dodatkiem do dań. Lekko pikantne i doskonale serowe

Dieta wegetariańska
Wytrawne babeczki z lekkim kopem, które sprawdzą się idealnie na najróżniejsze uroczystości. Są przepyszne serowe, lekko słodkie, a przy okazji pikantne. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak zostanie z nam i na bardzo długi czas.
Prosty przepis na ciekawą przekąskę. Idealna jako dodatek
Szybki i prosty przepis na wytrawne muffinki, które będą idealnym dodatkiem do najróżniejszych dań lub jako przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi. Są pełne sera i kukurydzy, więc można z nich zrobić dodatek do pudełka śniadaniowego, który zapewni nam sytość, a jest całkowicie wegetariański.
Jeśli chodzi o ser to najlepszy będzie taki, o dość mocnym smaku, jak na przykład dobrze dojrzały cheddar. Nada to naszym muffinką specjalnego smaku. Jeśli nie możemy znaleźć takiego sera, to sprawdzi się również na przykład parmezan.
Kilka ważnych porad. Pamiętaj o tym w tych muffinkach
Warto również odłożyć trochę sera, tak my móc posypać wierz naszych muffinek, dzięki czemu ładnie się on zapiecze. Dobrze będzie też suszyć je na kratce. Dzięki temu zapobiegniemy ich rozmiękaniu.
Upieczone muffinki powinno się przechowywać w lodówce. Jeśli będziemy później chcieli je podać najlepiej podgrzać je kilka sekund w mikrofalówce lub kilka minut w nagrzanym piekarniku - dzieki czemu nie rozmiękną.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 200 g startego sera
- 160 g puszka kukurydzy w puszce, odsączona
- 25 g świeżego szczypiorku
- 2 jajka
- 100 ml oleju słonecznikowego lub roślinnego
- 250 ml mleka
- odrobina tabasco lub innego ostrego sosu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Przygotowujemy papilotki do babeczek.
- Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce.
- Wszystkie mokre składniki mieszamy w osobnej misce.
- Łączymy ze sobą mokre i suche składniki - tylko do połączenia.
- Ciasto przekładamy do foremek.
- Pieczemy przez 20 minut.