Te bułeczki to idealny pomysł na śniadanie czy lunch. Świetnie smakują nawet na zimno

Te bułeczki to idealny pomysł na śniadanie czy lunch. Świetnie smakują nawet na zimno
Autor: Shutterstock.com Te bułeczki to idealny pomysł na śniadanie czy lunch. Świetnie smakują nawet na zimno
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Idealne na śniadanie, imprezkę czy kolację. Te aromatyczne nadziewane bułeczki rozkochają w sobie każdego. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a zostaną nam w pamięci na bardzo długi czas. Potrzebować będziemy kilku prostych składników.

Na śniadanie, kolację czy do szkoły. Te bułeczki sprawdzą się idealnie

Pyszne bułeczki nadziewane pieczarkami i serem to nie tylko ciekawy sposób na kolację i śniadanie, ale również idealny pomysł na spotkania z przyjaciółmi. Są one proste w przygotowaniu a smakują fantastycznie.

Bułeczki można podawać same lub z dodatkowym sosem. Sprawdzi się domowy sos pomidorowy lub czosnkowy - takie jakie dodalibyśmy do pizzy. Jedną z najlepszych rzeczy w tych bułeczkach jest fakt, że również na zimno będą smakowały wspaniale. Można więc zabrać je ze sobą do pracy czy spakować dzieciom jako drugie śniadanie do szkoły.

Dodaj swoje ulubione dodatki. Wersja warzywna czy mięsna?

Choć wersja, którą przedstawiliśmy jest wegetariańska, bez problemu można dodać do niej mięsny dodatek. Sprawdzi się zarówno szynka, jak i drobno pokrojony kurczak. Dzięki temu nasze bułeczki będą jeszcze bardziej sycące. 

Co więcej, w przepisie robimy karmelizowaną cebulkę - nie jest to konieczne do zrobienia tych bułeczek. Można po prostu zeszklić cebulkę i dodać do niej później pieczarki. Można również dorzucić pokrojoną w kosteczkę paprykę lub inne warzywne dodatki.

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 260 g wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oliwy
  • Na farsz:
  • 300 g pieczarek
  • 150 g tartego sera
  • passata pomidorowa
  • 1 cebula
  • cukier
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem i wodą.
  • Mąkę mieszamy z solą.
  • Dodajemy oliwę, wodę z drożdżami i dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
  • W tym czasie przygotowujemy farsz.
  • Cebulę kroimy w piórka.
  • Podsmażamy na rozgrzanej patelni i łyżką cukru.
  • Kiedy cebulka się skarmelizuje dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.
  • Kiedy pieczarki zmiękną doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku.
  • Zdejmujemy z ognia.
  • Z ciasta formujemy mniejsze placki za pomocą zwilżonych dłoni.
  • Na środku każdego placka smarujemy passatą pomidorową, wykładamy pieczarki z cebulą i posypujemy serem. (Boki muszą pozostać suche).
  • Nasze placuszki zawijamy w bułeczki.
  • Pieczemy w 220 stopniach przez około 20 minut.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej