Obezwładniające faszerowane pieczarki pieczone w boczku

2020-08-19
Pieczarki otulone boczkiem
Autor: Shutterstock Pieczarki otulone boczkiem
łatwy
30 min
4

Te pieczarki to prawdziwe mistrzostwo świata. Pyszne miękkie kapelusze, wypełnione po brzegi fantastycznym mięsno-warzywnym farszem i otulone plasterkami rumianego, chrupiącego boczku. My je uwielbiamy, a składniki na to pyszne danie mamy niemal zawsze pod ręką.

Polecamy także:

Pieczarki nadziewane kaszanką

Pierogi po szwedzku - paluszki drożdżowe wypełnione farszem pieczarkowym

Pieczarki z patelni na ostro - znakomity dodatek do mięs

Omlet z salami i pieczarkami - pomysł na ciepłą kolację w kilka minut

Tarta z pieczarkami - pyszna, niedroga, efektowna

SKŁADNIKI

  • 400 g mięsa mielonego
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 20 cieniutkich plastrów boczku wędzonego
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju.
  • Pieczarki umyć, osuszyć, oderwać ogonki i pokroić je w drobną kostkę. Dodać do cebuli i chwilę razem smażyć.
  • Cukinię umyć osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odsączyć na sicie z nadmiaru soku.
  • Osączoną cukinię, cebule z pieczarkami i mięso mielone wymieszać dokładnie, przyprawić do smaku.
  • Kapelusze pieczarek delikatnie posolić wewnątrz i napełnić farszem.
  • Każdy kapelusz owinąć boczkiem ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. piec ok 25 min.Tak przygotowane pieczarki można również upiec na grillu.
  • Danie jest gotowe gdy pieczarki zmiękną, a boczek ładnie się przyrumieni.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw