Obezwładniające faszerowane pieczarki pieczone w boczku
2020-08-19
łatwy
30 min
4
Te pieczarki to prawdziwe mistrzostwo świata. Pyszne miękkie kapelusze, wypełnione po brzegi fantastycznym mięsno-warzywnym farszem i otulone plasterkami rumianego, chrupiącego boczku. My je uwielbiamy, a składniki na to pyszne danie mamy niemal zawsze pod ręką.
Polecamy także:
Pierogi po szwedzku - paluszki drożdżowe wypełnione farszem pieczarkowym
Pieczarki z patelni na ostro - znakomity dodatek do mięs
Omlet z salami i pieczarkami - pomysł na ciepłą kolację w kilka minut
Tarta z pieczarkami - pyszna, niedroga, efektowna
SKŁADNIKI
- 400 g mięsa mielonego
- 10 dużych pieczarek
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 20 cieniutkich plastrów boczku wędzonego
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju.
- Pieczarki umyć, osuszyć, oderwać ogonki i pokroić je w drobną kostkę. Dodać do cebuli i chwilę razem smażyć.
- Cukinię umyć osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odsączyć na sicie z nadmiaru soku.
- Osączoną cukinię, cebule z pieczarkami i mięso mielone wymieszać dokładnie, przyprawić do smaku.
- Kapelusze pieczarek delikatnie posolić wewnątrz i napełnić farszem.
- Każdy kapelusz owinąć boczkiem ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. piec ok 25 min.Tak przygotowane pieczarki można również upiec na grillu.
- Danie jest gotowe gdy pieczarki zmiękną, a boczek ładnie się przyrumieni.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw