Szybkie pizzerinki z ciasta francuskiego: łatwy przepis na zakręcone ślimaczki

Szybkie pizzerinki z ciasta francuskiego: łatwy przepis na zakręcone ślimaczki
Autor: Shutterstock Zakręcone ślimaczki - pizzerinki z ciasta francuskiego
łatwy
15 min
4

Pizzerinki podane na ciepło lub zimno to zawsze hit imprezy. Można je przygotować z gotowego ciasta francuskiego. Mrożone lub chłodzone ciasto francuskie znajdziecie w każdym dobrym sklepie. Jest coraz tańsze. Pizzerinki z ciasta francuskiego przygotujecie w zaledwie 15 minut!

Składniki

1 rolka (375 g) ciasta francuskiego

4 łyżki dobrego keczupu

100 g salami wieprzowego, cienko pokrojonego

100 g tartego sera

1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego, do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ciasto francuskiego rozłożyć. 

Powierzchnie ciasta posmarować keczupem.

Ułożyć plasterki salami.

Posypać tartym serem.

Zwinąć ciasto od dłuższego boku w roladę. Pociąć na plastry grubości około 1,5 cm.

Zwinięte ciasto, niczym ślimak, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 220°C.

Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. 

Podawać z ostrym sosem pomidorowym lub paprykowym.

Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE