Ekspresowe pizzerinki z ciasta francuskiego to idealny pomysł na chrupiącą, zakręconą przekąskę!

Dieta wegetariańska
Pizzerinki podane na ciepło lub zimno to zawsze hit imprezy. Zakręcone ślimaczki są proste w przygotowaniu, pełne smaku i świetnie sprawdzą się na każdą okazję – od szybkiego lunchu po imprezowy hit. Wypróbuj nasz łatwy przepis i przekonaj się, jak niewiele potrzeba, by stworzyć coś pysznego!
Do przygotowania tych pizzerinek, czyli zakręconych przekąsek, wystarczy gotowe ciasto francuskie, które bez trudu znajdziecie w sklepach – zarówno mrożone, jak i chłodzone, a do tego coraz bardziej przystępne cenowo. Te smakowite przekąski przygotujecie w zaledwie 15 minut, zachwycając gości swoją pomysłowością!
To niedrogie i mało pracochłonne danie sprawdzi się podczas domowych imprez dla dorosłych i dzieci, a także podczas kibicowania lub domowego seansu filmowego.
W galerii pod materiałem wideo znajdziecie więcej przepisów na dania z ciastem francuskim w roli głównej
SKŁADNIKI
- 1 rolka (375 g) ciasta francuskiego
- 4 łyżki dobrego keczupu
- 100 g salami wieprzowego, cienko pokrojonego
- 100 g tartego sera
- 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskiego rozłożyć.
- Powierzchnie ciasta posmarować keczupem.
- Ułożyć plasterki salami.
- Posypać tartym serem.
- Zwinąć ciasto od dłuższego boku w roladę. Pociąć na plastry grubości około 1,5 cm.
- Zwinięte ciasto, niczym ślimak, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 220°C.
- Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
- Podawać z ostrym sosem pomidorowym lub paprykowym.