Szybkie pizzerinki z ciasta francuskiego: łatwy przepis na zakręcone ślimaczki
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pizzerinki podane na ciepło lub zimno to zawsze hit imprezy. Można je przygotować z gotowego ciasta francuskiego. Mrożone lub chłodzone ciasto francuskie znajdziecie w każdym dobrym sklepie. Jest coraz tańsze. Pizzerinki z ciasta francuskiego przygotujecie w zaledwie 15 minut!
SKŁADNIKI
- 1 rolka (375 g) ciasta francuskiego
- 4 łyżki dobrego keczupu
- 100 g salami wieprzowego, cienko pokrojonego
- 100 g tartego sera
- 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskiego rozłożyć.
- Powierzchnie ciasta posmarować keczupem.
- Ułożyć plasterki salami.
- Posypać tartym serem.
- Zwinąć ciasto od dłuższego boku w roladę. Pociąć na plastry grubości około 1,5 cm.
- Zwinięte ciasto, niczym ślimak, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 220°C.
- Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
- Podawać z ostrym sosem pomidorowym lub paprykowym.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!