Szybkie, chrupiące bułeczki z serka wiejskiego. To idealny sposób na weekendowy poranek

2025-02-14
Kinga Goldstein
Szybkie, chrupiące bułeczki z serka wiejskiego. To idealny sposób na walentynkowy poranek
Autor: Shutterstock.com Szybkie, chrupiące bułeczki z serka wiejskiego. To idealny sposób na walentynkowy poranek
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszne, chrupiące bułeczki na rozpoczęcie dnia? To idealny sposób, by w weekend już od rana wnieść do życia nieco miłości. Nie każdy ma jednak czas, by przygotowywać od rana ciasto na bułki i je piec. Na szczęście jest na to sposób. Przepis na przepyszne bułeczki z serka wiejskiego podbije nie tylko twoje serce, ale też pozwoli zaoszczędzić czas.

Świeże bułki są zawsze mile widziane. Nie każdy ma jednak czas, by przygotowywać je od postaw każdego ranka. W końcu samo wyrastanie ciasta zajmuje często ponad godzinę, nie mówiąc już o przygotowaniu i pieczeniu.

Na szczęście jednak jest sposób, by szybko cieszyć się wspaniałymi bułeczkami. Wystarczy skorzystać z tego przepisu na szybkie bułki z serka wiejskiego. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a po upieczeniu możemy zajadać się przepysznymi, mięciutkimi bułeczkami.

Do przygotowania ich będziemy potrzebowali wyłącznie 5 składników. Wystarczy dokładnie zagnieść wszystkie z nich, a ciasto odstawić na kilkanaście minut, by "odpoczęło". W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.

Kiedy ciasto będzie gotowe, formujemy z niego 4 bułeczki i pieczemy przez około 30 minut. I gotowe. Te bułeczki są idealnym pomysłem nie tylko na walentynkowe śniadanie do łóżka, ale również na każdy dzień, kiedy nie mamy czasu, a chcielibyśmy rozkoszować się świeżutkimi i mięciutkimi bułeczkami prosto z pieca.

SKŁADNIKI

  • 160 gram mąki pszennej - można również użyć mąki orkiszowej, pełnoziarnistej
  • 170 gram ulubionego serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce dokładnie mieszamy serek wiejski, mąkę, jajko, proszek do pieczenia oraz sól.
  • Kiedy składniki się połączą, ciasto wyrabiamy rękoma, aż do całkowitego połączenia się składników.
  • Ciasto odstawiamy na około 15 minut.
  • W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
  • Blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia.
  • Z ciasta formujemy 4 bułki i układamy je na blaszce.
  • Bułeczki pieczemy przez około 30 minut.
  • Kiedy się zarumienią, wyciągamy z piekarnika.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein