Tarta ze szparagami: przepis jak wykorzystać ciasto francuskie
2023-04-24
łatwy
20 min
4
Dieta wegetariańska
Tarta z białymi szparagami na cieście francuskim to mój ulubiony przepis. Przygotowanie zajmie wam tylko chwilę. Warto jednak poświęcić czas na przygotowania. Smak jest obłędny. Oto łatwy przepis jak wykorzystać ciasto francuskie i upiec niebanalną tartę!
Dlaczego używam gotowego ciasta francuskiego?
Przygotowanie ciasta francuskiego, zwanego również listkowym, jest bardzo pracochłonne. Nie warto bawić się w przygotowanie takiego ciasta w domu. Tym bardziej, że w przyjaznej cenie kupicie go w każdym dobrym sklepie spożywczym. Przeciętna cena arkusza ciasta listkowego o wadze 230 g to około 5 zł.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie (230 g) ciasta francuskiego
- 175 g białych szparagów, obranych, z przyciętymi końcówkami
- 2 duże jajka
- 200 g śmietany 30%
- 100 g żółtego sera startego
- 1 łyżka szczypiorku posiekanego
- 6-8 małych pomidorków, pokrojonych na ćwiartki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z arkusza ciasta francuskiego wyciąć okrąg o kilka centymetrów większy od średnicy formy.
- Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć okrąg z ciasta.
- Jajka rozmącić ze śmietaną i tartym serem. Dodać szczypiorek. Wymieszać.
- Na cieście ułożyć przycięte i obrane szparagi. Szparagi zalać masą jajeczno-śmietanową.
- Na wierzchu ułożyć kawałki pomidorków.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180°C.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania