Tarta ze szparagami: przepis jak wykorzystać ciasto francuskie

Tarta ze szparagami: przepis jak wykorzystać ciasto francuskie
Autor: Shutterstock.com Tarta z ciasta francuskiego z białymi szparagami, pomidorkami i szczypiorkiem
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Tarta z białymi szparagami na cieście francuskim to mój ulubiony przepis. Przygotowanie zajmie wam tylko chwilę. Warto jednak poświęcić czas na przygotowania. Smak jest obłędny. Oto łatwy przepis jak wykorzystać ciasto francuskie i upiec niebanalną tartę! 

Dlaczego używam gotowego ciasta francuskiego?

Przygotowanie ciasta francuskiego, zwanego również listkowym, jest bardzo pracochłonne. Nie warto bawić się w przygotowanie takiego ciasta w domu. Tym bardziej, że w przyjaznej cenie kupicie go w każdym dobrym sklepie spożywczym. Przeciętna cena arkusza ciasta listkowego o wadze 230 g to około 5 zł. 

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie (230 g) ciasta francuskiego
  • 175 g białych szparagów, obranych, z przyciętymi końcówkami
  • 2 duże jajka
  • 200 g śmietany 30%
  • 100 g żółtego sera startego
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego
  • 6-8 małych pomidorków, pokrojonych na ćwiartki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z arkusza ciasta francuskiego wyciąć okrąg o kilka centymetrów większy od średnicy formy. 
  • Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć okrąg z ciasta. 
  • Jajka rozmącić ze śmietaną i tartym serem. Dodać szczypiorek. Wymieszać.
  • Na cieście ułożyć przycięte i obrane szparagi. Szparagi zalać masą jajeczno-śmietanową.
  • Na wierzchu ułożyć kawałki pomidorków. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180°C.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej