Wyrabiam ciasto i dodaję te 3 składniki. Niemiecka pizza urzeka pysznym smakiem i prostym przygotowaniem

niemiecka pizza Flammkuchen
Autor: Shutterstock, Shutterstock W Niemczech zajadają się tym plackiem. Wystarczą 3 dodatki i 10 minut w piekarniku.
łatwy
30 min
4

Kuchnia niemiecka kryje mnóstwo oryginalnych przepisów. Jedną z receptur, na którą warto zwrócić uwagę, jest Flammkuchen. To cienki placek z dodatkami, który świetnie smakuje i jest łatwy do przyrządzenia. Zobaczcie, jak zrobić znakomitą niemiecką pizzę Flammkuchen i poznajcie tradycyjny przepis na ten przysmak.

Z czego składa się Flammkuchen?

Zastanawiacie się, czym jest Flammkuchen? To doskonały placek pszenny z dodatkiem śmietany, boczku i cebuli znany także jako tarta flambèe. Przypomina nasze podpłomyki. Chociaż przepis narodził się w Alzacji, która leży we Francji, szybko stał się jednym z ulubionych dań w Niemczech.

Flammkuchen często nazywane jest niemiecką pizzą. Jaka jest różnica między Flammkuchen a pizzą? Włoskie danie składa się z pszennego placka, sosu pomidorowego i sera mozzarella. Do niemieckiej pizzy dodaje się śmietanę, która zastępuje sos pomidorowy. Jaka śmietana do Flammkuchen jest najlepsza? Sprawdzi się kwaśna śmietana o zawartości tłuszczu 18 proc. Obowiązkowe dodatki to cebula i wędzony boczek.

Jak zrobić Flammkuchen?

Tradycyjny przepis na niemiecką pizzę ze śmietaną, boczkiem i cebulą nie jest trudny. Flammkuchen robi się o wiele prościej niż tradycyjną włoską pizzę. Do przygotowania ciasta wystarczą cztery niedrogie składniki. Wystarczy je szybko wyrobić i odstawić na pół godziny. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, ponieważ nie dodaje się drożdży. Wszystkie składniki, które niezbędne są do zrobienia Flammkuchen, są w sklepach przez cały rok.

Jak więc przyrządzić pyszne i aromatyczne Flammkuchen? Niemiecki przepis na wyśmienity placek z boczkiem i cebulą jest łatwy i szybki.

  • 1. krok – wyrobienie i odstawienie ciasta
  • 2. krok – rozwałkowanie ciasta na cienkie placki
  • 3. krok – posmarowanie placków śmietaną i ułożenie boczku oraz cebuli
  • 4. krok – upieczenie Flammkuchen w piekarniku

Jak piec Flammkuchen?

Pyszna niemiecka pizza to świetny pomysł na znakomitą przekąskę na ciepło. Sprawdzi się też na obiad czy kolację. Przygotowanie dania jest proste i szybkie. Nawet pieczenie nie zajmuje dużo czasu. Jak upiec Flammkuchen w domu? Placki ze śmietaną, cebulą i boczkiem należy wstawić do ciepłego piekarnika. Należy rozgrzać go do maksymalnej temperatury. Czas pieczenia wynosi około 10 minut. Cienkie placki upieką się błyskawicznie i staną się chrupiące. Natomiast dodatki nabiorą rumianego koloru i nie spalą się.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczki soli

  • dodatkowo:
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 1 czerwona cebula
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę i sól. Wlać wodę i olej. Wymieszać, a następnie wyrobić elastyczne ciasto.
  • Uformować kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na 30 minut.
  • Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na cienkie placki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Każdy placek posmarować śmietaną. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w kostkę boczek. Doprawić pieprzem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury i piec około 10 minut, aż ciasto zacznie się rumienić.
  • Podawać na ciepło na obiad, jako przekąskę czy przystawkę.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej