Potrawy z makiem na Wigilię - przepisy na makowe smakołyki [WIDEO]
Potrawy z makiem oznaczają pomyślność. Od wieków znany był także ze swoich halucynogennych właściwości i miał nas połączyć z zaświatami, ze światem duchów. Dlatego tradycja nakazuje nam spożywać potrawy z makiem podczas wieczerzy wigilijnej.
Spis treści
- KUTIA
- Jak zrobić kutię?
- Kutia z pęczaku
- Przepis na wigilijną kutię Anny Starmach
- Kutia orkiszowa na Wigilię
- Kutia z gotowej masy makowej
- Bezglutenowa kutia na Wigilię
- KLUSKI Z MAKIEM
- Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię? Łatwy przepis
- Kluski z makiem i owocami nasączonymi rumem
- Pierogi z makiem
- MAKÓWKI (MAKIEŁKI)
- Makówki na Wigilię: Przepis Anny Starmach
- Słodkie potrawy na Wigilię: makiełki
- MAKOWCE
- Makowiec na święta - przepis na klasyczne ciasto z lukrem
- Makowiec: Przepis Ewy Wachowicz
- Makownik na biszkopcie
- Tort makowy z kremem waniliowym
- Strucla z makiem na Wigilię i święta
- Makowiec na kruchym cieście
- Bezglutenowy makowiec na Wigilię
- Placek makowy - dla wszystkich, którym znudził się tradycyjny makowiec
- Makowiec bez ciasta, bezglutenowy
- Sernik z masą makową
- Muffinki z makiem: pieguski. Dobry przepis
- ŁAMAŃCE Z MAKIEM
- Przepisy świąteczne Magdy Gessler: łamańce z makiem
- Łamańce z makiem: przepis na staropolski deser wigilijny
Mak w naszej tradycji wyjątkowo silnie związał się z Bożym Narodzeniem. Na wigilijnym stole symbolizuje płodność, zapewnia dostatek na cały rok. Można go odnaleźć w pogańskich rytach związanych z przesileniem zimowym 21/22 grudnia. W słowiańskiej obrzędowości mak – roślina życia i śmierci, pomagał kontaktować się z duchami. Właśnie dzięki tej zbieżności dat wiele dania z maku stały się później elementem wigilijnej tradycji chrześcijańskiej.
Makówka to także symbol domu jednoczącego wszystkich domowników, co w przypadku świąt Bożego Narodzenia jest dla nas szczególnie istotne, dlatego w tym okresie kochamy potrawy z makiem a jest ich bez liku.
KUTIA
Pochodzi z tradycji kresowej, występuje na stołach wigilijnych na wschodnich rubieżach naszego kraju, ale także na tzw. ziemiach odzyskanych, dokąd po wojnie osiedliło się sporo kresowiaków. Obecnie staje się popularna w całej Polsce ze względu na przemieszanie tradycji. Kiedyś robiło się ją z obtłuczonej pszenicy, Czasem polewa się nią śmietanką. Niektórzy dodają do niej owoce kandyzowane (skórkę pomarańczową), suszone śliwki. Z Białorusi pochodzi tradycja robienia kutii z pęczaku, spotyka się czasem kutię z ryżu. Oto najciekawsze przepisy na kutię:
Jak zrobić kutię?
Kutia z pęczaku
Przepis na wigilijną kutię Anny Starmach
Kutia orkiszowa na Wigilię
Kutia z gotowej masy makowej
Bezglutenowa kutia na Wigilię
KLUSKI Z MAKIEM
Kluski z makiem goszczą na Wigilię na stołach Wielkopolski, Podlasia, Podkarpacia. Kluski z makiem robi się najczęściej z makaronu typu łazanki (w kształcie rombów lub kwadracików) albo krajanka. Wszystko jednak zależy od naszych upodobań i fantazji. Można użyć dowolnego kształtu makaronu gotowego lub domowego. Dodaje się do klusek podobne składniki, które idą do kutii czy makiełek, jest to mak, bakalie, migdały, figi, rum, owoce cytrusowe, mleko, owoce kandyzowane.
Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię? Łatwy przepis
Kluski z makiem i owocami nasączonymi rumem
Ciekawą odmianą klusek z makiem mogą być:
Pierogi z makiem
MAKÓWKI (MAKIEŁKI)
Makiełki to tradycja rodem ze Śląska. Są to kawałki bułki drożdżowej przełożone słodkim makiem i zalane mlekiem. Można do zrobienia ich użyć chałki, sucharków lub zwykłej bułki wrocławskiej. Zazwyczaj do makówek/makiełek dodaje się oprócz maku: rodzynki, figi, orzechy włoskie, migdały, wiórki kokosowe, kandyzowaną skórkę pomarańczową, cząstki mandarynek lub pomarańczy oraz rum. W regionach Zagłębia, łódzkim i Wielkopolsce stosuje się nazwę Makiełki.
Makówki na Wigilię: Przepis Anny Starmach
Słodkie potrawy na Wigilię: makiełki
Osobną kategorią wigilijnych i bożonarodzeniowych deserów są makowce.
MAKOWCE
Najbardziej popularnym rodzajem makowca, spotykanego w Polsce jest makowiec zawijany, najczęściej lukrowany i posypany po wierzchu kandyzowaną skórką pomarańczową. Ale fantazja naszych kucharek i kucharzy jest nieograniczona i makowce występują w tysiącu odmian: z ciasta drożdżowego, kruchego, francuskiego. Z polewą czekoladową lub marcepanową. W postaci zawijańców, strucli babeczek z makiem, makowych drożdżówek i ciastek. Spotykamy bezglutenowe makowce bez ciasta (tzw. makowiec japoński), różne odmiany makowców z serem, eleganckie torty makowe a także pieguski z ciasta piaskowego. Oto wybrane przepisy na makowce:
Makowiec na święta - przepis na klasyczne ciasto z lukrem
Makowiec: Przepis Ewy Wachowicz
Makownik na biszkopcie
Tort makowy z kremem waniliowym
Strucla z makiem na Wigilię i święta
Makowiec na kruchym cieście
Bezglutenowy makowiec na Wigilię
Placek makowy - dla wszystkich, którym znudził się tradycyjny makowiec
Makowiec bez ciasta, bezglutenowy
Sernik z masą makową
Muffinki z makiem: pieguski. Dobry przepis
ŁAMAŃCE Z MAKIEM
Kruche ciasteczka podawane z masą makowej zwane łamańcami z makiem.