Potrawy z makiem na Wigilię - przepisy na makowe smakołyki [WIDEO]

2016-12-06 12:13

Potrawy z makiem oznaczają pomyślność. Od wieków znany był także ze swoich halucynogennych właściwości i miał nas połączyć z zaświatami, ze światem duchów. Dlatego tradycja nakazuje nam spożywać potrawy z makiem podczas wieczerzy wigilijnej.

potrawy-z-makiem-na-wigilie-przepisy-na-makowe-smakolyki.jpg
Autor: Międzybrodzkie Makarony Jedną z klasycznych wigilijnych potraw są kluski (najczęściej łazanki) z makiem.

Spis treści

  1. KUTIA
  2. Jak zrobić kutię?
  3. Kutia z pęczaku
  4. Przepis na wigilijną kutię Anny Starmach
  5. Kutia orkiszowa na Wigilię
  6. Kutia z gotowej masy makowej
  7. Bezglutenowa kutia na Wigilię
  8. KLUSKI Z MAKIEM
  9. Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię? Łatwy przepis
  10. Kluski z makiem i owocami nasączonymi rumem
  11. Pierogi z makiem
  12. MAKÓWKI (MAKIEŁKI)
  13. Makówki na Wigilię: Przepis Anny Starmach
  14. Słodkie potrawy na Wigilię: makiełki
  15. MAKOWCE
  16. Makowiec na święta - przepis na klasyczne ciasto z lukrem
  17. Makowiec: Przepis Ewy Wachowicz
  18. Makownik na biszkopcie
  19. Tort makowy z kremem waniliowym
  20. Strucla z makiem na Wigilię i święta
  21. Makowiec na kruchym cieście
  22. Bezglutenowy makowiec na Wigilię
  23. Placek makowy - dla wszystkich, którym znudził się tradycyjny makowiec
  24. Makowiec bez ciasta, bezglutenowy
  25. Sernik z masą makową
  26. Muffinki z makiem: pieguski. Dobry przepis
  27. ŁAMAŃCE Z MAKIEM
  28. Przepisy świąteczne Magdy Gessler: łamańce z makiem
  29. Łamańce z makiem: przepis na staropolski deser wigilijny

Mak w naszej tradycji wyjątkowo silnie związał się z Bożym Narodzeniem. Na wigilijnym stole symbolizuje płodność, zapewnia dostatek na cały rok. Można go odnaleźć w pogańskich rytach związanych z przesileniem zimowym 21/22 grudnia.  W słowiańskiej obrzędowości mak – roślina życia i śmierci, pomagał kontaktować się z duchami. Właśnie dzięki tej zbieżności dat wiele dania z maku stały się później elementem wigilijnej tradycji chrześcijańskiej.

Makówka to także symbol domu jednoczącego wszystkich domowników, co w przypadku świąt Bożego Narodzenia jest dla nas szczególnie istotne, dlatego w tym okresie kochamy potrawy z makiem a jest ich bez liku.

KUTIA

Pochodzi z tradycji kresowej, występuje na stołach wigilijnych na wschodnich rubieżach naszego kraju, ale także na tzw. ziemiach odzyskanych, dokąd po wojnie osiedliło się sporo kresowiaków. Obecnie staje się popularna w całej Polsce ze względu na przemieszanie tradycji. Kiedyś robiło się ją z obtłuczonej pszenicy, Czasem polewa się nią śmietanką. Niektórzy dodają do niej owoce kandyzowane (skórkę pomarańczową), suszone śliwki. Z Białorusi pochodzi tradycja robienia kutii z pęczaku, spotyka się czasem kutię z ryżu. Oto najciekawsze przepisy na kutię:

Jak zrobić kutię?

Kutia z pęczaku

Przepis na wigilijną kutię Anny Starmach

Kutia orkiszowa na Wigilię

Kutia z gotowej masy makowej

Bezglutenowa kutia na Wigilię

 

KLUSKI Z MAKIEM

Kluski z makiem goszczą na Wigilię na stołach Wielkopolski, Podlasia, Podkarpacia. Kluski z makiem robi się najczęściej z makaronu typu łazanki (w kształcie rombów lub kwadracików) albo krajanka. Wszystko jednak zależy od naszych upodobań i fantazji. Można użyć dowolnego kształtu makaronu gotowego lub domowego. Dodaje się do klusek podobne składniki, które idą do kutii czy makiełek, jest to mak, bakalie, migdały, figi, rum, owoce cytrusowe, mleko, owoce kandyzowane.

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię? Łatwy przepis

Kluski z makiem i owocami nasączonymi rumem

Ciekawą odmianą klusek z makiem mogą być:

Pierogi z makiem

MAKÓWKI (MAKIEŁKI)

Makiełki to tradycja rodem ze Śląska. Są to kawałki bułki drożdżowej przełożone słodkim makiem i zalane mlekiem. Można do zrobienia ich użyć chałki, sucharków lub zwykłej bułki wrocławskiej. Zazwyczaj do makówek/makiełek dodaje się oprócz maku: rodzynki, figi, orzechy włoskie, migdały, wiórki kokosowe, kandyzowaną skórkę pomarańczową, cząstki mandarynek lub pomarańczy oraz rum. W regionach Zagłębia, łódzkim i Wielkopolsce stosuje się nazwę Makiełki.

Makówki na Wigilię: Przepis Anny Starmach

Słodkie potrawy na Wigilię: makiełki

Osobną kategorią wigilijnych i bożonarodzeniowych deserów są makowce.

MAKOWCE

Najbardziej popularnym rodzajem makowca, spotykanego w Polsce jest makowiec zawijany, najczęściej lukrowany i posypany po wierzchu kandyzowaną skórką pomarańczową. Ale fantazja naszych kucharek i kucharzy jest nieograniczona i makowce występują w tysiącu odmian: z ciasta drożdżowego, kruchego, francuskiego. Z polewą czekoladową lub marcepanową. W postaci zawijańców, strucli babeczek z makiem, makowych drożdżówek i ciastek. Spotykamy bezglutenowe makowce bez ciasta (tzw. makowiec japoński), różne odmiany makowców z serem, eleganckie torty makowe a także pieguski z ciasta piaskowego. Oto wybrane przepisy na makowce:

Makowiec na święta - przepis na klasyczne ciasto z lukrem

Makowiec: Przepis Ewy Wachowicz

Makownik na biszkopcie

Tort makowy z kremem waniliowym

Strucla z makiem na Wigilię i święta

Makowiec na kruchym cieście

Bezglutenowy makowiec na Wigilię

Placek makowy - dla wszystkich, którym znudził się tradycyjny makowiec

Makowiec bez ciasta, bezglutenowy

Sernik z masą makową

Muffinki z makiem: pieguski. Dobry przepis

ŁAMAŃCE Z MAKIEM

Kruche ciasteczka podawane z masą makowej zwane łamańcami z makiem.

Przepisy świąteczne Magdy Gessler: łamańce z makiem

Łamańce z makiem: przepis na staropolski deser wigilijny