Bezglutenowa kutia na wigilię [SPRAWDZONY PRZEPIS]

kutia_z_pszenica
Autor: Karolina Wrona Kutia nie musi być z pszenicy czy pęczaku - w wersji bezglutenowej możesz zastąpić je ryżem
łatwy
70 min
4

Podajemy przepis na wigilijną kutię bezglutenową! Dzięki niemu uczuleni na gluten nie muszą rezygnować z tego pysznego deseru. Jak zrobić bezglutenową kutię? Wystarczy wymienić pszenicę czy jęczmień na inne ziarno, niezawierające glutenu, np. ryż lub kaszę jaglaną. My proponujemy kutię bezglutenową na bazie brązowego ryżu.

Zobacz także przepisy na: 

Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny

Łazanki z makiem i bakaliami

Śląskie makówki Anny Starmach

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (uwaga: gotuje się dłużej niż biały, ok. 40 minut), odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć.
  • Mak wsypać do rondelka, przepłukać, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, aż napęcznieje. Przestudzić, przełożyć do blendera, wlać mleko sojowe i zmiksować całość na papkę.
  • Orzechy i połowę migdałów grubo posiekać. Suszone morele, daktyle, figi i rodzynki sparzyć na sicie gorącą wodą. Morele, figi i daktyle posiekać. Połowę daktyli zmiksować z ½ szklanki ciepłej wody na gęsty krem.
  • Ryż połączyć z makiem, dodać rodzynki, posiekane orzechy i migdały, morele, figi i daktyle, wymieszać z kremem daktylowym i sokiem z cytryny. Nałożyć do formy, ugnieść, by masa się zlepiła, kutię wyłożyć na półmisek. Ozdobić całymi migdałami. 
Joanna Anczura
więcej