Bezglutenowa kutia na wigilię [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-29
22:31
Podajemy przepis na wigilijną kutię bezglutenową! Dzięki niemu uczuleni na gluten nie muszą rezygnować z tego pysznego deseru. Jak zrobić bezglutenową kutię? Wystarczy wymienić pszenicę czy jęczmień na inne ziarno, niezawierające glutenu, np. ryż lub kaszę jaglaną. My proponujemy kutię bezglutenową na bazie brązowego ryżu.
i
łatwy
70 min
4
Zobacz także przepisy na:
Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ryżu brązowego
- 1 szklanka maku niebieskiego
- 16 daktyli
- 3-4 figi
- garść rodzynek
- 4 suszone morele
- garść wyłuskanych orzechów włoskich
- kilkanaście migdałów bez skórki
- 1/2 szklanki mleka sojowego
- sok z 1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (uwaga: gotuje się dłużej niż biały, ok. 40 minut), odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć.
- Mak wsypać do rondelka, przepłukać, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, aż napęcznieje. Przestudzić, przełożyć do blendera, wlać mleko sojowe i zmiksować całość na papkę.
- Orzechy i połowę migdałów grubo posiekać. Suszone morele, daktyle, figi i rodzynki sparzyć na sicie gorącą wodą. Morele, figi i daktyle posiekać. Połowę daktyli zmiksować z ½ szklanki ciepłej wody na gęsty krem.
- Ryż połączyć z makiem, dodać rodzynki, posiekane orzechy i migdały, morele, figi i daktyle, wymieszać z kremem daktylowym i sokiem z cytryny. Nałożyć do formy, ugnieść, by masa się zlepiła, kutię wyłożyć na półmisek. Ozdobić całymi migdałami.