Kutia orkiszowa na Wigilię: łatwy przepis

2021-03-29
Milena Łakomska
Kutia orkiszowa na wigilijną wieczerzę
Autor: Karolina Wrona Kutia orkiszowa to zdrowsza i bardziej wartościowa alternatywa dla kutii z ziaren pszenicy
łatwy
60 min
4

Potrawy wigilijne to także słodycze. Wśród nich bardzo popularna jest kutia. Robi się ją z całych ziaren pszenicy, maku, miodu, bakalii i słodkiej śmietanki. Tym razem proponujemy przepis na kutię z orkiszu, czyli najstarszej i najzdrowszej odmiany pszenicy.

Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny  również Łazanki z makiem i bakaliami  oraz Śląskie makówki Anny Starmach

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg orkiszu
  • 0,5 kg maku
  • 0,5 kg miodu
  • po 0,5 szklanki: rodzynków, migdałów, orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 400 ml słodkiej śmietanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj orkisz w dużej ilości wody. Gdy będzie miękki, przelej go zimną wodą.
  • Sparz mak i trzykrotnie go zmiel w maszynce.
  • Orkisz i zmielony mak wymieszaj z miodem.
  • Dodaj sparzone uprzednio rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone migdały i orzechy oraz śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Tak przygotowaną kutię wstaw do lodówki.
Milena Łakomska