Kutia orkiszowa na Wigilię: łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Potrawy wigilijne to także słodycze. Wśród nich bardzo popularna jest kutia. Robi się ją z całych ziaren pszenicy, maku, miodu, bakalii i słodkiej śmietanki. Tym razem proponujemy przepis na kutię z orkiszu, czyli najstarszej i najzdrowszej odmiany pszenicy.
Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny również Łazanki z makiem i bakaliami oraz Śląskie makówki Anny Starmach
SKŁADNIKI
- 0,5 kg orkiszu
- 0,5 kg maku
- 0,5 kg miodu
- po 0,5 szklanki: rodzynków, migdałów, orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 400 ml słodkiej śmietanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj orkisz w dużej ilości wody. Gdy będzie miękki, przelej go zimną wodą.
- Sparz mak i trzykrotnie go zmiel w maszynce.
- Orkisz i zmielony mak wymieszaj z miodem.
- Dodaj sparzone uprzednio rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone migdały i orzechy oraz śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną kutię wstaw do lodówki.