Muffinki z makiem: pieguski. Dobry przepis

2021-03-29
Muffinki z makiem: pieguski. Dobry przepis
Autor: thinkstockphotos.com Muffinki z makiem
łatwy
20 min
4

Muffinki z makiem: pieguski - są pyszne. Świetnie się nadają na dziecięce imprezy, Mikołajki, Wigilię, Boże Narodzenie, Andrzejki czy karnawał. 

SKŁADNIKI

  • 1/2 kostki masła roślinnego lub zwykłego (ok. 125 g)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku (niemielonego)
  • 1 szklanka białek (ok. 7 szt.)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuść i odstaw do przestygnięcia.
  • Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, taką, aby po odwróceniu miski nie wypadała.
  • Do miski wsyp mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól, tartą skórkę cytryny, mak. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj.
  • Wgłębienia w specjalnej blasze do muffinek posmaruj masłem, włóż w nie papierowe foremki. Ciasto nakładaj mniej więcej do 3/4 wysokości foremki.
  • Muffinki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.