Muffinki z makiem: pieguski. Dobry przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Muffinki z makiem: pieguski - są pyszne. Świetnie się nadają na dziecięce imprezy, Mikołajki, Wigilię, Boże Narodzenie, Andrzejki czy karnawał.
SKŁADNIKI
- 1/2 kostki masła roślinnego lub zwykłego (ok. 125 g)
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maku (niemielonego)
- 1 szklanka białek (ok. 7 szt.)
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuść i odstaw do przestygnięcia.
- Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, taką, aby po odwróceniu miski nie wypadała.
- Do miski wsyp mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól, tartą skórkę cytryny, mak. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj.
- Wgłębienia w specjalnej blasze do muffinek posmaruj masłem, włóż w nie papierowe foremki. Ciasto nakładaj mniej więcej do 3/4 wysokości foremki.
- Muffinki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.