Makowiec na kruchym cieście: przepis na klasyczne ciasto świąteczne w niepospolitym wydaniu
2021-11-22
łatwy
30 min
4
Makowiec na kruchym cieście jest mniej pracochłonny w przygotowaniu, niż tradycyjny zwijany makowiec drożdżowy. Dlatego warto spróbować go upiec. Wygląda pięknie i smakuje doskonale - wysiłek i zaangażowanie na pewno się opłacą.
Zobacz nasze przepisy na inne rodzaje ciast makowych!
Tort makowy: sprawdzony przepis na Boże Narodzenie i nie tylko
Makowiec zawijany - według przepisu Magdy Gessler
Keks makowy - pyszne ciasto na Wigilię [przepis]
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki krupczatki
- 20 dag masła
- 30 dag cukru pudru
- dwie puszki gotowej masy makowej
- sok z 1/2 cytryny
- szklanka posiekanych bakalii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, masło i 10 dag cukru pudru posiekać nożem ,,na piasek” i zagnieść gładkie ciasto.
- Włożyć je na 30 minut do lodówki.
- Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć je widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
- Wyjąć podpieczone ciasto, rozłożyć na nim równomiernie masę makową i zapiekać razem następne 15–20 minut.
- Zrobić lukier: 20 dag cukru pudru utrzeć z cytrynowym sokiem. Wyjęte z piekarnika ciasto, gdy przestygnie, polać lukrem i posypać bakaliami.
Beszamel - Jak zrobić makowiec