Makowiec bez ciasta, bezglutenowy
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Oryginalny makowiec bezglutenowy bez spodu, właściwie w ogóle bez ciasta. Bezglutenowy makowiec dobry na Wigilię, Boże Narodzenie i karnawał dla osób na diecie bezglutenowej.
Dowiedz się więcej na temat tego, jak przygotować mak!
Mak: Jakie ma właściwości? Jakie ma wartości odżywcze?
SKŁADNIKI
- 600 g maku
- 4 jabłka
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła lub margaryny
- 1 szklankę cukru trzcinowego
- 1 szklankę rodzynek
- 1 szklankę rozdrobnionych śliwek suszonych
- ½ szklanki orzechów laskowych lub migdałów
- 100 g skórki pomarańczowej
- 4 łyżki miodu
- aromat migdałowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Później obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Śliwki kroimy na małe kawałki, a masło i margarynę miksujemy z cukrem, powoli dodając żółtka jaj.
- Do ubijanej masy dodajemy następnie jabłka, orzechy, migdały, rodzynki, miód, zapach i proszek do pieczenia. Składniki te trzeba zmiksować na jednolitą masę.
- Białka ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie mieszamy z masą makową. Masę wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 65-75 minut w temperaturze 180 stopni. Po schłodzeniu to oryginalne ciasto jest już gotowe do podania.
Najpierw mak należy zalać wrząca wodą i odlewamy ją. Czynność powtarzamy i zostawiamy mak na noc. Następnego dnia odsączamy go na sicie i mielimy dwa, a najlepiej trzy razy. Zmielić należy również migdały i orzechy (można to zrobić w młynku do kawy).