Makownik na biszkopcie: jak zrobić? Podajemy dobry przepis
2021-03-29
średni
60 min
4
Do ciast, które obowiązkowo powinny się znaleźć na tradycyjnym świątecznym stole, należy makowiec. Klasyczny, w drożdżowym cieście, jest dość pracochłonny. Mamy dla was alternatywę – prosty makownik na biszkopcie. Sprawdź, jak go przygotować krok po kroku.
SKŁADNIKI
- nadzienie:
- puszka gotowej masy makowej
- spora garść rodzynek
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- jajko
- 2 łyżki mleka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- ciasto:
- 4 jajka
- szklanka cukru
- cukier wanilinowy
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- łyżka octu winnego
- łyżka oleju
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- dekoracja:
- ½ kubka cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
- 1-2 łyżki wody
- wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Prostokątną płaską formę posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Masę makową wyłóż do rondelka, dodaj mleko, mąkę ziemniaczaną, rodzynki i skórkę pomarańczową. Mieszając, zagotuj. Masę przestudź i dodaj całe jajko; wymieszaj, nie podgrzewając. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka zmiksuj na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając. Na koniec dodaj skórkę z cytryny, ocet, olej i obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj całość drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą, wyłóż ciasto do formy. Na biszkoptowe ciasto wykładaj łyżką masę makową, układając wzdłuż formy 3 równoległe paski z masy (masa się nieco zapadnie podczas pieczenia, a ciasto z kolei urośnie, tak że paski z masy zostaną przykryte ciastem). Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, piecz 35-40 minut. Z cukru pudru, soku cytrynowego i odrobiny gorącej wody ukręć lukier. Gdy ciasto nieco przestygnie, udekoruj wierzch, tworząc z lukru 3 paski wzdłuż ciasta. Zanim lukier wystygnie, posyp go wiórkami kokosowymi.