Makownik na biszkopcie: jak zrobić? Podajemy dobry przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Do ciast, które obowiązkowo powinny się znaleźć na tradycyjnym świątecznym stole, należy makowiec. Klasyczny, w drożdżowym cieście, jest dość pracochłonny. Mamy dla was alternatywę – prosty makownik na biszkopcie. Sprawdź, jak go przygotować krok po kroku.
SKŁADNIKI
- nadzienie:
 - puszka gotowej masy makowej
 - spora garść rodzynek
 - łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
 - jajko
 - 2 łyżki mleka
 - łyżka mąki ziemniaczanej
 - ciasto:
 - 4 jajka
 - szklanka cukru
 - cukier wanilinowy
 - ¾ szklanki mąki pszennej
 - ¼ szklanki mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego
 - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 - łyżeczka startej skórki z cytryny
 - łyżka octu winnego
 - łyżka oleju
 - tłuszcz i bułka tarta do formy
 - dekoracja:
 - ½ kubka cukru pudru
 - łyżeczka soku z cytryny
 - 1-2 łyżki wody
 - wiórki kokosowe
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Prostokątną płaską formę posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Masę makową wyłóż do rondelka, dodaj mleko, mąkę ziemniaczaną, rodzynki i skórkę pomarańczową. Mieszając, zagotuj. Masę przestudź i dodaj całe jajko; wymieszaj, nie podgrzewając. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka zmiksuj na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając. Na koniec dodaj skórkę z cytryny, ocet, olej i obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj całość drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą, wyłóż ciasto do formy. Na biszkoptowe ciasto wykładaj łyżką masę makową, układając wzdłuż formy 3 równoległe paski z masy (masa się nieco zapadnie podczas pieczenia, a ciasto z kolei urośnie, tak że paski z masy zostaną przykryte ciastem). Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, piecz 35-40 minut. Z cukru pudru, soku cytrynowego i odrobiny gorącej wody ukręć lukier. Gdy ciasto nieco przestygnie, udekoruj wierzch, tworząc z lukru 3 paski wzdłuż ciasta. Zanim lukier wystygnie, posyp go wiórkami kokosowymi.