Kutia z pęczaku - przepis na pyszną kutie z grubej kaszy

Kutia z pęczaku - przepis na pyszną kutie z grubej kaszy
Autor: Shutterstock Kutia z pęczaku smakuje równie dobrze jak ta z pszenicy.
łatwy
10 min
4

Kutia z pęczaku to odmiana tradycyjnego wigilijnego dania wywodząca się z tradycji kresowej, popularna na wschodzie Polski. W oryginalnym przepisie występuje kasza z pszenicy. W tej kutii występuje bardziej dostępny w naszych sklepach pęczak, czyli kasza jęczmienna. Bakalie, mak i miód to kwintesencja świątecznego deseru.

Zobacz także przepisy na:

Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny

Łazanki z makiem i bakaliami

Śląskie makówki Anny Starmach

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pęczak ugotuj na sypko zgodnie z opisem na opakowaniu. Na jedną szklankę pęczaku weź ok. 2 szklanek wody, lekko posól, gotuj ok. 40 min (13 min. w szybkowarze).
  • Wyjmij, odcedź, ostudź. Dodaj masę makową, bakalie i miód. Wymieszaj.
  • Podawaj udekorowaną kleksem śmietany.