Kutia z pęczaku - przepis na pyszną kutie z grubej kaszy
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Kutia z pęczaku to odmiana tradycyjnego wigilijnego dania wywodząca się z tradycji kresowej, popularna na wschodzie Polski. W oryginalnym przepisie występuje kasza z pszenicy. W tej kutii występuje bardziej dostępny w naszych sklepach pęczak, czyli kasza jęczmienna. Bakalie, mak i miód to kwintesencja świątecznego deseru.
Zobacz także przepisy na:
Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pęczak ugotuj na sypko zgodnie z opisem na opakowaniu. Na jedną szklankę pęczaku weź ok. 2 szklanek wody, lekko posól, gotuj ok. 40 min (13 min. w szybkowarze).
- Wyjmij, odcedź, ostudź. Dodaj masę makową, bakalie i miód. Wymieszaj.
- Podawaj udekorowaną kleksem śmietany.