Makówki na Wigilię: przepis Anny Starmach

Makówki na Wigilię: przepis Anny Starmach
Autor: thinkstockphotos.com Na makówkach warto ułożyć dekoracje z bakalii
łatwy
30 min
4

Planujesz zaserwować na wigilijny stół makówki, inaczej makiełki? Polecamy sprawdzony przepis Anny Starmach! 

Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny  również Łazanki z makiem i bakaliami  oraz Kutia, wigilijny przysmak

SKŁADNIKI

  • 250 g maku
  • 100 g orzechów nerkowca lub ziemnych
  • 100 g migdałów
  • 150 g rodzynek
  • kilka kromek bułki pszennej, chałki lub chlebka
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 l mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Siekamy migdały, orzechy i rodzynki. Suchy mak mielimy w maszynce lub młynku elektrycznym.
  • Gotujemy mleko z cukrem, a gdy zacznie wrzeć, wsypujemy zmielony mak, cały czas mieszając.
  • Układamy w miseczce kromki, przesypujemy bakaliami i wykładamy ostudzony mak.
  • Mieszamy, odkładamy na noc. Następnego dnia możemy udekorować kromkami chleba i bakaliami w ulubiony sposób.