Makówki na Wigilię: przepis Anny Starmach na śląskie makówki
Dieta wegetariańska
Makówki, nazywane także makiełkami, to pyszne danie na słodko z gotowanego w maku i bakalii na bazie z chałki lub białej bułki. Planujesz zaserwować makówki z bakaliami na wigilijny stół? Polecamy sprawdzony przepis Anny Starmach na makówki śląskie!
Makówki - na mleku czy na wodzie?
Wg tradycyjnego przepisu mak do makówek gotuje się w mleku z cukrem. Jeśli jednak nie chcesz lub nie możesz jeść mleka? Wtedy możesz mak ugotować w wodzie. Makówki na wodzie nie są rzadkością w regionalnej kuchni śląskiej. Jeśli zależ ci na mlecznym posmaku w maku, a mleko krowie ci nie służy, użyj mleka roślinnego. Znakomicie prawdzie się tu mleko migdałowe, ale możesz użyć dowolnego.
Gotując mak - niezależnie od tego czy w wodzie, czy w mleku - należy go pilnować, bo może się łatwo przypalić. W razie potrzeby w czasie gotowania można dodać dodatkową porcję płynu.
Przepis na makówki
SKŁADNIKI
- 250 g maku
- 100 g orzechów nerkowca lub ziemnych
- 100 g migdałów
- 150 g rodzynek
- kilka kromek bułki pszennej, chałki lub chlebka
- 6 łyżek cukru
- 1,5 l mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Siekamy migdały, orzechy i rodzynki. Suchy mak mielimy w maszynce lub młynku elektrycznym.
- Gotujemy mleko z cukrem, a gdy zacznie wrzeć, wsypujemy zmielony mak, cały czas mieszając.
- Układamy w miseczce kromki, przesypujemy bakaliami i wykładamy ostudzony mak.
- Mieszamy, odkładamy na noc. Następnego dnia możemy udekorować kromkami chleba i bakaliami w ulubiony sposób.