Makówki na Wigilię: przepis Anny Starmach na śląskie makówki

2022-12-06
Makówki
Autor: Shutterstock Uroczy i oryginalny sposób podania makówek w kolorowych kubeczkach.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Makówki, nazywane także makiełkami, to pyszne danie na słodko z gotowanego w maku i bakalii na bazie z chałki lub białej bułki. Planujesz zaserwować makówki z bakaliami na wigilijny stół? Polecamy sprawdzony przepis Anny Starmach na makówki śląskie! 

Makówki - na mleku czy na wodzie?

Wg tradycyjnego przepisu mak do makówek gotuje się w mleku z cukrem. Jeśli jednak nie chcesz lub nie możesz jeść mleka? Wtedy możesz mak ugotować w wodzie. Makówki na wodzie nie są rzadkością w regionalnej kuchni śląskiej. Jeśli zależ ci na mlecznym posmaku w maku, a mleko krowie ci nie służy, użyj mleka roślinnego. Znakomicie prawdzie się tu mleko migdałowe, ale możesz użyć dowolnego.

Gotując mak - niezależnie od tego czy w wodzie, czy w mleku - należy go pilnować, bo może się łatwo przypalić. W razie potrzeby w czasie gotowania można dodać dodatkową porcję płynu.

Przepis na makówki

SKŁADNIKI

  • 250 g maku
  • 100 g orzechów nerkowca lub ziemnych
  • 100 g migdałów
  • 150 g rodzynek
  • kilka kromek bułki pszennej, chałki lub chlebka
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 l mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Siekamy migdały, orzechy i rodzynki. Suchy mak mielimy w maszynce lub młynku elektrycznym.
  • Gotujemy mleko z cukrem, a gdy zacznie wrzeć, wsypujemy zmielony mak, cały czas mieszając.
  • Układamy w miseczce kromki, przesypujemy bakaliami i wykładamy ostudzony mak.
  • Mieszamy, odkładamy na noc. Następnego dnia możemy udekorować kromkami chleba i bakaliami w ulubiony sposób.
Beszamel - Jak zrobić makowiec