Kutia z gotowej masy makowej: przepis na Wigilię
2022-12-19
łatwy
30 min
4
Kutia to potrawa tradycyjnie przygotowywana na wigilijną wieczerzę. To słodkie i pyszne danie wigilijne robione jest z pszenicy, maku, słodu, miodu i bakalii: orzechów, migdałów i rodzynek. Wypróbuj łatwy przepis na kutię z gotowej masy makowej.
SKŁADNIKI
- opakowanie masy makowej
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag orzechów laskowych
- 10 dag suszonych śliwek
- 10 dag suszonych moreli
- 30 dag ugotowanej pszenicy
- 2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie kutii zacznij od sparzenia suszonych owoców wrzątkiem.
- Śliwki i morele pokrój w kostkę. Orzechy i migdały rozdrobnij.
- Wszystkie składniki kutii wymieszaj i odstaw na 3 godziny w chłodne miejsce. Podawaj na stół przed rozpoczęciem wieczerzy wigilijnej.
W formie 24 - Ile kalorii mają potrawy wigilijne
Zobacz także przepisy na:
Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska