Kutia z gotowej masy makowej: przepis na Wigilię

Kutia z gotowej masy makowej: przepis na Wigilię [WIDEO]
Autor: thinkstockphotos.com Sprawdź, jak w prosty sposób zrobić kutię na Wigilię
łatwy
30 min
4

Kutia to potrawa tradycyjnie przygotowywana na wigilijną wieczerzę. To słodkie i pyszne danie wigilijne robione jest z pszenicy, maku, słodu, miodu i bakalii: orzechów, migdałów i rodzynek. Wypróbuj łatwy przepis na kutię z gotowej masy makowej.

Zobacz także przepisy na: 

Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny

Łazanki z makiem i bakaliami

Śląskie makówki Anny Starmach

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie kutii zacznij od sparzenia suszonych owoców wrzątkiem.
  • Śliwki i morele pokrój w kostkę. Orzechy i migdały rozdrobnij.
  • Wszystkie składniki kutii wymieszaj i odstaw na 3 godziny w chłodne miejsce. Podawaj na stół przed rozpoczęciem wieczerzy wigilijnej.