Łamańce z makiem: przepis na staropolski deser wigilijny

Łamańce z makiem: przepis na staropolski deser wigilijny

Autor Zdjęcia: winiary.pl

Łamańce z makiem - tradycyjny staropolski przysmak wigilijny. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Łamańce z makiem - tego starodawnego polskiego przysmaku w niektórych domach po prostu nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jest to specjalnie przyprawiona masa makowa z kruchymi ciasteczkami, koniecznie własnej roboty.

Składniki

  • 1 szklanka maku

  • 2 szklanki mleka

  • 2/3 szklanki miodu

  • nasiona z połowy laski wanilii (ewentualnie aromat wanilinowy lub odrobina waniliowej esencji)

  • 10 dkg namoczonych wcześniej w rumie lub koniaku rodzynek

  • 10 dkg posiekanych migdałów, orzechy włoskie i skórka pomarańczowa

  • 20 dkg mąki

  • 1 żółtko

  • 15 dkg masła

  • 5 dkg cukru pudru

  • skórka z połowy cytryny

  • szczypta soli (w niektórych przepisach jest również ½ proszku do pieczenia)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szklankę maku zalewamy 2 szklankami wrzącego mleka i przez około 20 minut gotujemy na wolnym ogniu.

  • Po ostudzeniu mak przelewamy na sito, by go dokładnie odsączyć. Dobrze jest kilka razy wymieszać go na sitku. 

  • Mak mielimy. Jeśli do naszej maszynki do mielenia nie mamy specjalnego sitka do maku (ma drobniejsze oczka), trzeba, używając tradycyjnej maszynki, zmielić go trzy razy (w przypadku sitka do maku wystarczy raz albo dwa razy).

  • Do zmielonego maku dodajemy miód, nasiona wanilii (ewentualnie trochę aromatu wanilinowego lub odrobinę waniliowej esencji), namoczone wcześniej w rumie lub koniaku rodzynki, migdały, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową.

  • Gdy masa makowa okaże się zbyt gęsta lub mało spoista (trudno będzie wtedy mak nabierać kruchymi łamańcami) można ją doprawić niewielką ilością słodkiej śmietanki.

  • Masę makową przed podaniem trzeba schłodzić. Bezpośrednio przed podaniem wykładamy mak na półmisek i „nabijamy” kruchymi ciasteczkami.

  • Do mąki i cukru dodajemy siekając zimne masło oraz przyprawy. Następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy (kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania).

  • Gdy ciasto będzie gotowe, zawinięte w folię musi trafić minimum na 1 godzinę do lodówki.

  • Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm (z proszkiem do pieczenia cieniej, bo trochę urośnie).

  • Z placka wycinamy podłużne ciasteczka (np. 3x10 cm), trójkąty lub romby.

  • Ciastka układamy na blasze wysmarowanej masłem lub na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze około 180-200 st. C na złocisty kolor. Pamiętajmy, że kruchych ciasteczek nie zdejmujemy z blachy aż ostygną, bo inaczej się pokruszą.

Ocena: 2,3