Deser idealny na lato. Do tych batoników nie trzeba włączać piekarnika

Deser idealny na lato. Do tych batoników nie trzeba włączać piekarnika
Autor: Shutterstock.com Deser idealny na lato. Do tych batoników nie trzeba włączać piekarnika
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszne, słodkie i o smaku lata. Te batoniki truskawkowo-cytrynowe to idealny sposób na słodką przekąskę pomiędzy posiłkami. Lekkie, owocowe i sprawdzą się idealnie o każdej porze dnia. Ten smak sprawdzi się u każdego.

Truskawkowo-cytrynowe batoniki. Idealna przekąska na lato

Batony truskawkowo-cytrynowe to idealny sposób na zdrową, smaczną i sezonową przekąskę. A co najlepsze, nie będziemy musieli nawet włączać piekarnika. Co więcej, nie znajdziemy również nawet grama cukru w naszym przepysznym przepisie.

Słodycz tego deseru zawdzięczamy daktylom, jak i miodowi. Orzechy i płatki owsiane to świetne źródło zdrowych tłuszczów i białka. Truskawki i cytryna zapewniają świeżość, witaminy C oraz antyoksydanty. Nasiona chia świetnie sprawdzą się jako zagęszczacz do masy i dostarczą również kwasów omega-3.

Nasze batoniki sprawdzą się świetnie w upalne dni, nie będzie trzeba nawet włączać piekarnika. Całe przygotowanie zajmie nam około kilkunastu minut, resztą zajmie się nasza lodówka.

Jeśli chcemy możemy jeszcze bardziej poszaleć z owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, borówki czy mango. Możemy również regulować słodkość dodając więcej lub mniej miodu. Jeśli chcemy bardziej kremowej konsystencji możemy dodać do owocowej warstwy kilka łyżek mleczka kokosowego.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 0,5 szklanki migdałów
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Warstwa truskawkowo-cytrynowa:
  • 2 szklanki świeżych truskawek
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki nasion chia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 10 minut.
  • Płatki owsiane blendujemy z migdałami i solą.
  • Dodajemy odsączone daktyle i sok z cytryny.
  • Miksujemy do uzyskania miękkiej masy.
  • Masę wykładamy do foremki, ugniatamy i równamy.
  • Całość wstawiamy do lodówki.
  • W blenderze miksujemy truskawki, sok i skórkę z cytryny.
  • Dodajemy miód i nasiona chia. 
  • Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  • Wylewamy masę na spód i równamy.
  • Wstawiamy na min. 2 godziny do lodówki.
  • Kroimy na batony.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej