Zdrowe batoniki domowe: przepis na pyszną przekąskę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zdrowe batoniki czekoladowe z orzechami to świetny pomysł na domowe słodycze. Sprawdź, jak przygotować je samodzielnie w domu, w wersji zdrowszej i lżejszej niż gotowe ze sklepu. Domowe batoniki orzechowe zrobią furorę w twojej rodzinie.
SKŁADNIKI
- 200 g płatków owsianych
- 25 g wiórków kokosowych
- 100 g orzechów brazylijskich
- 50 g migdałów
- 140 g masła
- 50 cukru trzcinowego
- 5 łyżek płynnego miodu
- tabliczka gorzkiej czekolady
- masło do natłuszczenia formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszać w misce płatki owsiane z wiórkami kokosowymi. Orzechy, migdały i czekoladę posiekać, przełożyć do oddzielnej miseczki.
- W rondelku roztopić masło, dodać cukier i miód. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Wymieszać z płatkami.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej pergaminem i natłuszczone masłem. Posypać posiekanymi orzechami i migdałami oraz czekoladą, masę docisnąć.
- Wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec około 30 minut. Po wystudzeniu pokroić w paski.