Pyszny i w sam raz słodki deser robię z 3 składników i tych owoców. Wystarczy 10 minut i gotowe!

deser z borówkami i mascarpone
Autor: Shutterstock Do kremu dodaj te owoce. To najlepszy deser na letnie popołudnie!
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Co zrobić z borówek na słodko? Jeżeli zastanawiacie się nad odpowiedzią na to pytanie, koniecznie sprawdźcie ten prosty przepis. Deser z borówkami i włoskim serkiem mascarpone to hit letnich dni. Jest lekki jak chmurka, idealnie słodki i można się w nim zakochać od pierwszej łyżeczki. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić domowy deser z borówkami i mascarpone.

Jakie owoce pasują do serka mascarpone?

Serek mascarpone pochodzi z Włoch i idealnie sprawdza się jako składnik deserów. Można przygotować z niego obłędny krem śmietankowy, który w połączeniu z owocami tworzy wyśmienity słodki przysmak. Jakie owoce najlepiej komponują się z tym serkiem? W tym prostym przepisie na letni deser do kremu z mascarpone dodaje się borówki amerykańskie. To pyszne i pełne zdrowia owoce, na które sezon już się rozpoczął. Idealnie komponują się ze słodkim kremem.

Jak zrobić deser z borówek?

Przepis na znakomity deser z borówkami i mascarpone jest nie tylko łatwy. Jego największą zaletą jest to, że przygotowanie trwa niecałe 10 minut. Aż trudno uwierzyć, że w tak krótkim czasie można przygotować obłędny deser, który wygląda i smakuje jak z cukierni. Lista niezbędnych składników obejmuje tylko cztery produkty. Znalazły się na niej borówki amerykańskie, włoski serek mascarpone, śmietanka o zawartości tłuszczu 36 proc. oraz cukier puder.

Warto pamiętać, żeby serek mascarpone i śmietanka były mocno schłodzone. Dzięki temu łatwiej się ubiją, a krem nabierze aksamitnej konsystencji.

Jak więc zrobić wyborny deser z borówkami i mascarpone w domu? Wystarczy wybrać ten przepis, zarezerwować sobie 10 minut i wyjąć mikser.

  • 1. krok – ubicie śmietanki z cukrem pudrem
  • 2. krok – połączenie bitej śmietany z serkiem mascarpone
  • 3. krok – przełożenie kremu do pucharków i udekorowanie borówkami

Jak podawać deser z borówkami i mascarpone?

Ten pyszny i efektowny deser to propozycja na słodki przysmak na lato, kiedy nikt nie ma ochoty na stanie przy gorącym piekarniku. W tym przepisie nic nie trzeba piec, ani gotować. Wystarczy połączyć zimne składniki z lodówki za pomocą miksera i udekorować borówkami.

Przepyszny deser z borówkami i mascarpone jest idealnym zwieńczeniem rodzinnego obiadu. Można przygotowywać go na różne okazje jak urodziny czy imieniny. Doskonale zastąpi ciężkie ciasta czy torty. Deser z dodatkiem borówek smakuje zawsze i każdemu bez względu na okoliczności.

SKŁADNIKI

  • 500 g borówek amerykańskich
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 200 g schłodzonego śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietankę ubić na sztywno.
  • Pod koniec ubijania wsypać cukier puder.
  • Cały czas ubijając, stopniowo dodawać serek mascarpone. Miksować, aż składniki się połączą i powstanie gładki krem.
  • Krem przełożyć do miseczek, pucharków lub słoiczków. Na wierzchu ułożyć borówki.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej