Pyszny i w sam raz słodki deser robię z 3 składników i tych owoców. Wystarczy 10 minut i gotowe!

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Co zrobić z borówek na słodko? Jeżeli zastanawiacie się nad odpowiedzią na to pytanie, koniecznie sprawdźcie ten prosty przepis. Deser z borówkami i włoskim serkiem mascarpone to hit letnich dni. Jest lekki jak chmurka, idealnie słodki i można się w nim zakochać od pierwszej łyżeczki. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić domowy deser z borówkami i mascarpone.
Jakie owoce pasują do serka mascarpone?
Serek mascarpone pochodzi z Włoch i idealnie sprawdza się jako składnik deserów. Można przygotować z niego obłędny krem śmietankowy, który w połączeniu z owocami tworzy wyśmienity słodki przysmak. Jakie owoce najlepiej komponują się z tym serkiem? W tym prostym przepisie na letni deser do kremu z mascarpone dodaje się borówki amerykańskie. To pyszne i pełne zdrowia owoce, na które sezon już się rozpoczął. Idealnie komponują się ze słodkim kremem.
Jak zrobić deser z borówek?
Przepis na znakomity deser z borówkami i mascarpone jest nie tylko łatwy. Jego największą zaletą jest to, że przygotowanie trwa niecałe 10 minut. Aż trudno uwierzyć, że w tak krótkim czasie można przygotować obłędny deser, który wygląda i smakuje jak z cukierni. Lista niezbędnych składników obejmuje tylko cztery produkty. Znalazły się na niej borówki amerykańskie, włoski serek mascarpone, śmietanka o zawartości tłuszczu 36 proc. oraz cukier puder.
Warto pamiętać, żeby serek mascarpone i śmietanka były mocno schłodzone. Dzięki temu łatwiej się ubiją, a krem nabierze aksamitnej konsystencji.
Jak więc zrobić wyborny deser z borówkami i mascarpone w domu? Wystarczy wybrać ten przepis, zarezerwować sobie 10 minut i wyjąć mikser.
- 1. krok – ubicie śmietanki z cukrem pudrem
- 2. krok – połączenie bitej śmietany z serkiem mascarpone
- 3. krok – przełożenie kremu do pucharków i udekorowanie borówkami
Jak podawać deser z borówkami i mascarpone?
Ten pyszny i efektowny deser to propozycja na słodki przysmak na lato, kiedy nikt nie ma ochoty na stanie przy gorącym piekarniku. W tym przepisie nic nie trzeba piec, ani gotować. Wystarczy połączyć zimne składniki z lodówki za pomocą miksera i udekorować borówkami.
Przepyszny deser z borówkami i mascarpone jest idealnym zwieńczeniem rodzinnego obiadu. Można przygotowywać go na różne okazje jak urodziny czy imieniny. Doskonale zastąpi ciężkie ciasta czy torty. Deser z dodatkiem borówek smakuje zawsze i każdemu bez względu na okoliczności.
SKŁADNIKI
- 500 g borówek amerykańskich
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 200 g schłodzonego śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietankę ubić na sztywno.
- Pod koniec ubijania wsypać cukier puder.
- Cały czas ubijając, stopniowo dodawać serek mascarpone. Miksować, aż składniki się połączą i powstanie gładki krem.
- Krem przełożyć do miseczek, pucharków lub słoiczków. Na wierzchu ułożyć borówki.
- Podawać na deser na różne okazje lub bez.