Z tych 2 składników robię znakomite domowe lody. Są pyszne, zdrowe i idealne na diecie

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Lody to najlepszy deser na lato. Są pyszne, orzeźwiające i chłodzą w upalny dzień. W tym roku warto przygotować wyśmienite lody malinowe, które robi się tylko z dwóch składników i można je jeść nawet na diecie. Ich przygotowanie jest błyskawiczne, a wrażenia smakowe zachwycają. Oto prosty i szybki przepis na znakomite domowe lody malinowe.
Z czego zrobić domowe lody malinowe?
Lista składników, które niezbędne są do przygotowania domowych lodów malinowych, nie jest długa. Znalazły się na niej tylko dwa produkty, czyli świeże maliny i islandzki jogurt skry o smaku waniliowym. Oba produkty cenione są nie tylko za smak, ale pozytywny wpływ na zdrowie.
- Maliny – są bogate w witaminy z grupy B, C, K, magnez, potas, żelazo, miedź i mangan. Wzmacniają odporność, chronią przed chorobami serca, poprawiają trawienie i regulują poziom cukru. Wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wspomagają odchudzanie i poprawiają urodę.
- Jogurt islandzki skyr – jest niskokaloryczny i zawiera białko, witaminy z grupy B oraz wapń, fosfor i potas. Wspomaga odchudzanie, wzmacnia kości i zęby, poprawia trawienie i regeneruje mięśnie.
Jak zrobić lody malinowe z 2 składników?
Lody to najlepszy deser, kiedy temperatura za oknem sięga zenitu. Zamiast je kupować, z łatwością można zrobić je samodzielnie. Przepis na pyszne i zdrowe lody malinowe z dwóch składników, który znajdziecie poniżej, jest łatwy. Przygotowanie nie wymaga długich godzin w kuchni, ale na deser trzeba poczekać. Powinien spędzić w zamrażarce około czterech godzin.
Jak więc przygotować cztery porcje wyśmienitych lodów z malin i jogurtu skyr? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie, a efekt końcowy jest zachwycający. Przyda się blender i pojemnik, w który można mrozić żywność.
- 1. krok – zmiksowanie malin
- 2. krok – dodanie jogurtu skyr i ponowne zmiksowanie
- 3. krok – przelanie masy malinowej do pojemnika i zamrożenie
Co zrobić, żeby domowe lody były puszyste?
Może zdarzyć się, że domowe lody malinowe z dwóch składników wyjdą twarde jak kamień. Można jednak tego uniknąć, stosując proste triki kulinarne. Składniki powinny być zimne, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki tuż przed przygotowaniem lodów. Należy miksować je nieco dłużej, aby masa dobrze się napowietrzyła. W czasie mrożenia co jakiś czas warto przemieszać lody. Dzięki temu kryształki lodu się rozbijają, a masa będzie bardziej napowietrzona. Do masy można dodać kilka kropli alkoholu, który sprawi, że lody malinowe z dwóch składników będą miękkie.
SKŁADNIKI
- 300 g jogurtu islandzkiego skyr o smaku waniliowym
- 250 g świeżych malin
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Maliny przełożyć do blendera i zmiksować na gładki mus.
- Dodać jogurt islandzki i zmiksować, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia żywności. Wstawić do zamrażarki na 4 godziny. Co pewien czas wyjąć pojemnik i wymieszać.
- Podawać na deser w ciepłe letnie dni.