Z truskawek robię mus i miksuję z tymi składnikami. Te wyśmienite pianki to pyszny deser dla każdego

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Chociaż w naszych sklepach jest dość duży wybór amerykańskich pianek marshmallows, ich skład może budzić mieszane uczucia. Dlatego o wiele lepszym wyborem jest przygotowanie ich w domu. Przepis na domowe pianki z dodatkiem słodkich truskawek nie jest trudny, a efekt końcowy zachwyca. Oto sprawdzony przepis na domowe pianki truskawkowe.
Z czego zrobić pianki truskawkowe?
Puszyste pianki marshmallows to słodka przekąską, która przywędrowała do nas z USA. To właśnie za oceanem stały się prawdziwym hitem i składnikiem innych słodkich przysmaków. Opieka się je nad ogniem, wykorzystuje do przygotowania s’mores czy wielu ciast i deserów.
Amerykańskie pianki od lat dostępne są w naszych sklepach, ale można je też przygotować w domu. Te o smaku truskawkowym, na które przepis znajdziecie poniżej, składają się z prostych produktów. Co jest więc potrzebne, aby zrobić domowe pianki truskawkowe?
- truskawki – świeże lub mrożone
- składniki sypkie – cukier, cukier puder, żelatyna, skrobia ziemniaczana, sól
- składniki mokre – woda, sok z cytryny
Jak zrobić pianki truskawkowe?
Przepis na wyborne truskawkowe marshmallows nie jest trudny, ale wymaga nieco pracy. Przyda się mikser planetarny, ponieważ składniki należy dość długo ubijać, aby zamieniły się w gęstą, jasną i puszystą masę, z której powstaną pianki. Warto pamiętać, że masa powinna tężeć w temperaturze pokojowej przez osiem godzin. Formy nie powinno się przykrywać, aby masa nie stała się zbyt wilgotna. Gotowe pianki należy posypać cukrem pudrem wymieszanym ze skrobią ziemniaczaną, dzięki czemu nie będą się sklejać.
Jak więc zrobić puszyste i miękkie pianki o smaku truskawkowym? Wystarczy wybrać ten sprawdzony przepis i postępować według niego krok po kroku. Obłędne pianki udadzą się już za pierwszym razem i oczarują smakiem.
- 1. krok – zalanie żelatyny wodą
- 2. krok – przygotowanie musu truskawkowego
- 3. krok – przygotowanie syropu cukrowego
- 4. krok – zmiksowanie żelatyny, musu truskawkowego i syropu cukrowego
- 5. krok – przelanie masy do formy i odstawienie na 8 godzin
- 6. krok – pokrojenie masy w kostkę i oprószenie cukrem pudrem ze skrobią ziemniaczaną
Jak jeść truskawkowe pianki marshmallow?
Domowe pianki marshmallows przyrządzone według tego przepisu są pyszne i obłędnie truskawkowe. To nie tylko znakomita przekąska czy deser. Można wykorzystać je także do innych smakowitych i słodkich dań. Z pianek truskawkowych można zrobić wyborny krem do toru. Sprawdzą się jako dekoracja do ciast, tart i deserów. Są pysznym dodatkiem do gorących napojów, takich jak kawa czy gorąca czekolada.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka cukru + 2 łyżki
- 180 ml wody
- 150 g truskawek
- 2 łyżki żelatyny
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
dodatkowo:- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę zalać 60 ml zimnej wody. Odstawić na 10 minut.
- Z umytych i osuszonych truskawek usunąć szypułki. Zmiksować, a następnie przetrzeć przez drobne sitko.
- Do musu truskawkowego wsypać 2 łyżki cukru i wlać sok z cytryny. Wymieszać.
- Do rondelka przelać pozostałą wodę i wsypać cukier. Podgrzewać, aż składniki zamienią się w gęsty syrop. Nie mieszać.
- Do misy miksera przelać żelatynę i przełożyć mus truskawkowy. Miksować na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
- Delikatnie wlać syrop cukrowy i miksować na większych obrotach około 10 minut. Masa powinna być gęsta, jasna i puszysta.
- Masę przelać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej skrobią ziemniaczaną wymieszaną z cukrem pudrem. Wyrównać.
- Formę odstawić i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 8 godzin, aż masą stężeje.
- Masę pokroić w kostkę i oprószyć cukrem pudrem i skrobią ziemniaczaną.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę.