Gorąca czekolada z piankami marshmallows - przepis na pyszny deser
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Proponujemy czekoladę na gorąco - z piankami marshmallows i szczyptą ostrej papryczki chilli. Rozgrzewa, syci, zaspokaja apetyt na słodycze oraz koi nerwy (dzięki magnezowi w czekoladzie). Sprawdź, jak ją przygotować.
SKŁADNIKI
- 6 szklanek mleka (może być też sojowe lub bez laktozy)
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- laska wanilii
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- szczypta sproszkowanej papryczki chilli
- pianki marshmallows
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka z grubym dnem wlej mleko. Wsyp cukier trzcinowy, dodaj szczyptę soli oraz pół łyżeczki mielonego cynamonu
- Laskę wanilii natnij wzdłuż. Przesuwając nożem po jej wewnętrznej stronie, wyjmij miąższ z ziarenkami. Wrzuć całość do mleka. Zamieszaj.
- Zagotuj mleko, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Wyjmij laskę wanilii.
- Dodaj do mleka połamaną na drobne kawałki gorzką czekoladę. Dalej podgrzewaj, często mieszając. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmij garnek z ognia. Dodaj odrobinę papryczki chilli w proszku.
- Wprowadź do napoju trochę powietrza, ubijając go trzepaczką. Rozlej gorącą czekoladę do kubków. Na wierzchu połóż pianki marshmallows.