Bezglutenowy makowiec na Wigilię: sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
40 min
4
Mak nie zawiera glutenu, a zatem wystarczy wyeliminować z przepisu na ciasto dodatek mąki pszennej, aby otrzymać makowiec w wersji bezglutenowej. Oto nasza propozycja: łatwy makowiec bez glutenu, na spodzie z owsianej kruszonki. Pyszny i zdrowy przepis, który warto wypróbować już w tym roku.
Czytaj także: Nietolerancja glutenu. Dieta bezglutenowa - co można jeść, cierpiąc na celiakię?
SKŁADNIKI
- 1 i ½ szklanki maku
- ½ szklanki mleka
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- ½ szklanki rodzynek
- 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g płatków migdałowych
- kilka kropel aromatu migdałowego
- szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- 100 g masła
- 6 łyżek cukru brązowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mak sparzyć (20 minut), odcedzić, zemleć. Dodać mleko, mąkę ziemniaczaną, miód, rodzynki i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać, mieszając zagotować. Wystudzić, dodać jedno jajko, cynamon, aromat migdałowy, połowę płatków migdałowych i jeszcze raz wymieszać.
Płatki owsiane zmiksować blenderem dość drobno, prawie na mączkę. Dodać miękkie masło, mąkę kukurydzianą, jajko, cukier i cynamon, ponownie zmiksować, aż utworzy się kruszonka.
Połową kruszonki wysypać dno formy, lekko ugnieść. Wyłożyć masę makową, wyrównać. Pozostałą kruszonkę wymieszać z resztą płatków migdałowych, posypać wierzch placka. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C.