Seromakowiec - przepis na dużą blachę. Ciasto z gotowej masy makowej na kruchym spodzie
2022-12-12
średni
130 min
4
Na Boże Narodzenie wypróbuj przepis na seromakowiec. To dwa świąteczne ciasta: makowiec i sernik w jednym pysznym deserze. Idealnie kremowy, pachnący bakaliami, z aromatyczną i wilgotną masą makową sernik świąteczny będzie prawdziwym przebojem stołu. Oto przepis na makowy sernik świąteczny według sprawdzonej receptury.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 kostka masła
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu na sernik
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- Oraz:
- 2 opakowania gotowej masy makowej
- (opcjonalnie ) lukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski przesyp mąkę pszenną, dodaj cukier i wymieszaj.
- Do suchych składników wkrój schłodzone masło i dodaj jajka.
- Siekaj nożem do powstania grudek, a następnie szybko zagnieść ciasto.
- Elastyczne i gładkie ciasto rozwałkuj dość cienko, wyłóż nim dno dużej blaszki.
- Blachę z ciastem włóż do lodówki na godzinę, a następnie podpiecz 20 minut w 190 st. C.
- 150 g miękkiego masła utrzyj z 1,5 szklanki cukru pudru i 5 żółtkami. Białka zostaw na później.
- Dodaj ser i wymieszaj całość. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy.
- Na podpieczone ciasto wyłóż masę makową, następnie wylej masę serową. Sernik z masą makową piecz 60 minut w temperaturze 170°C.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe