Przepis na wigilijną kutię Anny Starmach

2021-03-29
Przepis na wigilijną kutię Anny Starmach [WIDEO]
Autor: thinkstockphotos.com Kutia wigilijna z makiem i pszenicą według przepisu Anny Starmach
łatwy
70 min
4

Szukasz sprawdzonego przepisu na wigilijna kutię? Wypróbuj przepis Anny Starmach. Sprawdź, jak smakuje kutia z płatkami róż według przepisu jurorki "MasterChefa".

SKŁADNIKI

  • szklanka ziaren pszenicy
  • szklanka maku
  • 2 łyżki płatków róży ucieranych z cukrem (lub konfitury różanej)
  • 6 łyżek miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dzień przed Wigilią zalej pszenicę gorącą wodą i zostaw na noc, żeby napęczniała.
  • W wigilijny poranek przecedź ją, zalej świeżą wodą i gotuj przez mniej więcej 3 godziny aż zmięknie.
  • Mak zalej mlekiem i gotuj około 40 minut, po tym czasie przecedź go i zmiel w maszynce do mięsa.
  • Pszenicę połącz z makiem, miodem, cukrem, płatkami róży i pokrojonymi bakaliami. Kutię podawaj na zimno.