Tort makowy z kremem waniliowym: przepis na świąteczne ciasto
2021-03-29
średni
80 min
4
Tort makowy z kremem waniliowym jest łatwiejszy w przygotowaniu niż klasyczny makowiec. Ponadto wspaniale prezentuje się na świątecznym stole. Jeśli chcesz zaimponować gościom, koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis na tort makowy z kremem waniliowym!
Dowiedz się więcej o przygotowaniu maku do wypieków!
Mak: Jakie ma właściwości? Jakie ma wartości odżywcze?
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 300 g maku
- 270 g drobnego cukru do wypieków
- 8 dużych jajek (oddzielić żółtka i białka)
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki esencji migdałowej
- krem waniliowy:
- 600 g schłodzonego serka mascarpone,
- 300 ml schłodzonej śmietany kremówki,
- 5 łyżek cukru pudru (lub więcej, wg smaku)
- cukier waniliowy lub nasionka z laski wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dzień wcześniej opłukać mak i zalać go wrzącą wodą - tak by go w pełni pokryła. Sparzony mak pozostawić na noc w wodzie.
- Następnego dnia mak odcisnąć, dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa - używając sitka o najdrobniejszych oczkach, tzw. makowego.
- Żółtka z cukrem utrzeć mikserem razem na jasną, puszystą masę. Dodać do nich mak, kaszę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Zmiksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Osobno ubić sztywną pianę z białek. Dodać do masy z makiem i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Ciasto włożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temperaturze 175ºC, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche.
- Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto. Wystudzone wyjąć z formy, pokroić na 3 blaty.
- Nasączyć i przełożyć kremem waniliowym. Krem waniliowy: kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i wanilię.
- Do osobnego naczynia wyłożyć serek mascarpone i dodawać do niego ubitą kremówkę, mieszając delikatnie szpatułką. Wychłodzić i przełożyć kremem nasączone ciasto.
- Przed krojeniem tort pozostawić w chłodzie na kilka godzin.