Jak obrać dynię? Prosty sposób na usunięcie skóry z dyni
Dynia to królowa jesieni. Właśnie w tym czasie na bazarowych straganach piętrzą się dorodne dynie w różnych kształtach i kolorach. To uniwersalne warzywo, które sprawi się jako składnik dań mięsnych i potraw wegetariańskich, a nawet słodkich wypieków. Przyrządzając takie potrawy, warto wiedzieć, jak obrać dynię.
Spis treści
- Skąd pochodzi dynia?
- Jak obrać dynię?
- Jak szybko obrać dynię?
- Jak obrać bardzo twarda dynię?
- Jak wykorzystać dynię?
Skąd pochodzi dynia?
Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. Znana była już w czasach starożytnych i uważana była za rarytas, który serwowano w czasie wielkich uczt. Wówczas podawano dynię smażoną w miodzie. Od XV wieku dynia znana jest w Europie. Za sprawą wielkich wypraw Krzysztofa Kolumba trafiła na nasze stoły i już sto lat później uprawiano ją na prawie całym kontynencie.
Obecnie na świecie uprawia się 120 rodzajów i około 800 gatunków dyni. Dynia jest warzywem jadalnym, w którym pod grubą skórą kryje się miąższ oraz pestki, które cenione są ze względu na bogatą zawartość witamin, minerałów i składników odżywczych.
Odmiany dyni różną się od siebie nie tylko rozmiarem, ale i kolorem oraz kształtem. Wśród rożnych odmian znajdują się także dynie ozdobne, które nie nadają się do spożycia. Są małe, kolorowe i mają pomarszczoną skórkę. Są piękną jesienną dekoracją domu.
Jak obrać dynię?
W naszym kraju dostępne są rożne odmiany dyni. Wiele z nich niestety trzeba obrać przed przystąpieniem do przyrządzania potraw. Warto jednak wiedzieć, że istnieje kilka odmian dyni, które nie wymagają obierania. Ich skórka jest jadalna i cienka, a po ugotowaniu lub upieczeniu staje się miękka. Do takich dyń należą Hokkaido, piżmowa, kabocha czy delicata. Wykorzystując te odmiany dyń, nie trzeba ich obierać ze skóry, a dzięki temu warzywo wykorzystuje się w całości.
Z dyń, których nie trzeba obierać ze skórki, można wyczarować prawdziwe pyszności, które zachwycą smakiem i aromatem. Sprawdzą się w kremowych zupach, zapiekankach czy farszach. Są również doskonałym składnikiem placków i racuchów.
Jak szybko obrać dynię?
W Polsce uprawia się również dynie, które mają twardą i niejadalną skórę. Dlatego takie dynie należy najpierw obrać ze skóry, aby zrobić z nich pyszne danie. Jak obrać dynię? Pierwszym krokiem jest przygotowanie akcesoriów, czyli dużej deski i dobrze zaostrzonego noża. Dynię należy położyć na desce i najpierw odkroić końcówki. Następnie warzywo trzeba przekroić na pół i z każdej części usunąć włóknisty środek i pestki. Najłatwiej zrobić to za pomocą łyżki. Połówki dyni kroi się na grube paski i nożem oddziela miąższ od twardej skórki.
Jak obrać bardzo twarda dynię?
Może zdarzyć się, że dynia ma bardzo twardą skórę i trudną ją usunąć. Aby pozbyć się skóry, warto wykorzystać piekarnik. Jak obrać dynię w piekarniku? Po podzieleniu dyni na mniejsze kawałki układa się ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. W piekarniku dynia powinna spędzić około pół godziny. W tym czasie twarda skóra zmięknie i stanie się o wiele łatwiejsza do usunięcia. Nawet nóż nie będzie potrzebny. Skórkę dyni można zdjąć za pomocą łyżki. Należy pamiętać, aby zrobić to dopiero po ostygnięciu upieczonych kawałków dyni.
Jak wykorzystać dynię?
Dynia ma delikatny i słodki smak. Właśnie dlatego jest warzywem uniwersalnym, które będzie pysznie smakować w daniach wytrawnych i na słodko. Pasuje do potraw mięsnych i warzywnych. Sprawdzi się w kremowych zupach, gulaszach, zapiekankach czy daniach jednogarnkowych typu leczo. Dynię można wykorzystać do przyrządzenia farszu do pierogów. Niezwykle popularne są przetwory z dyni. Najlepszym przykładem jest marynowania dynia. Ceniony jest także dżem dyniowy. W większości przepisów dynię trzeba obrać ze skórki.
Dodatkową zaletą dyni jest to, że można ją mrozić. Przed mrożeniem należy ją odpowiednio przygotować. Obraną ze skórki i pozbawioną włóknistego środka i pestek dynię kroi się na kawałki, dzieli na porcje i przekłada do woreczków do mrożenia. Należy je zawiązać i schować do zamrażarki.
Chociaż dynia jest warzywem, warto użyć jej do upieczenia domowego ciasta. Pysznie smakują ciasta z dodatkiem dyni, muffinki czy babki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na ciasta dyniowe, które zaskoczą łatwością przygotowania i obłędnym smakiem.
- Szybka babka dyniowa. Bez drożdży i wyrabiania, a tak samo pyszna
- Brownie z dyni. Mega czekoladowe ciasto dyniowe, które poprawia humor
- Superpuszyste ciasto z dyni. Przepis na prosty jesienny deser - promień słońca na pochmurne dni
- Babeczki z dynią i czekoladą - sprawdzony przepis
- Zdrowe ciasto dyniowe. Fit przekąska nie tylko dla tych, którzy są na diecie
Zobacz galerię i poznaj przepisy na przysmaki z dynią w roli głównej. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o dyniach.