Babeczki z dynią i czekoladą - sprawdzony przepis
2022-09-06
łatwy
20 min
4
Nie wiesz co można zdobić z dyni? Upiecz babeczki z dynią i czekoladą. Te muffinki udają się zawsze, pięknie pachną i są przepyszne. Ich wykonanie jest bardzo proste - sprawdź, jak je zrobić.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- czubata łyżeczka cynamonu
- łyżeczka imbiru
- niepełna szklankę cukru
- 2 jajka
- szklanka drobno startej surowej dyni
- pół szklanki oleju
- tabliczka gorzkiej czekolady
- pół szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki mokre i sypkie mieszamy oddzielnie. A więc do jednej miski wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dosypujemy sól, cynamon, imbir, cukier i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę.
- W drugiej misce mieszamy mokre składniki - mleko, olej, jajka i startą dynię.
- Powoli łączymy dwie masy i przekładamy do foremek. Staramy się, by ciasto nie sięgało wyżej niż centymetr od brzegu, ponieważ babeczki rosną i ciasto wyleje się z foremek.
- Pieczemy 20 minut w temperaturze 180ºC.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!