Babeczki z dynią i czekoladą - sprawdzony przepis

Babeczki z dynią i czekoladą - sprawdzony przepis
Autor: Archiwum Dyniowe babeczki to pyszna przekąska na pierwsze lub drugie śniadanie
łatwy
20 min
4

Nie wiesz co można zdobić z dyni? Upiecz babeczki z dynią i czekoladą. Te muffinki udają się zawsze, pięknie pachną i są przepyszne. Ich wykonanie jest bardzo proste - sprawdź, jak je zrobić.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • niepełna szklankę cukru
  • 2 jajka
  • szklanka drobno startej surowej dyni
  • pół szklanki oleju
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • pół szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki mokre i sypkie mieszamy oddzielnie. A więc do jednej miski wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dosypujemy sól, cynamon, imbir, cukier i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę.
  • W drugiej misce mieszamy mokre składniki - mleko, olej, jajka i startą dynię.
  • Powoli łączymy dwie masy i przekładamy do foremek. Staramy się, by ciasto nie sięgało wyżej niż centymetr od brzegu, ponieważ babeczki rosną i ciasto wyleje się z foremek.
  • Pieczemy 20 minut w temperaturze 180ºC.