Leczo z cukinii i dyni: sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
30 min
4
Leczo z cukinii i dyni to kolorowa i smaczna potrawa – w sam raz dla działkowców, ale nie tylko. W sezonie, gdy warzywa nie są drogie, mogą je przygotować także ci, którzy nie cieszą się własnym ogródkiem. Sprawdź nasz przepis na leczo cukiniowo-dyniowe.
SKŁADNIKI
- 2 młode cukinie albo mały kabaczek
- 1 kg pomidorów
- kilka różnokolorowych strąków słodkiej papryki
- strączek ostrej papryki
- 2-3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku – najlepiej polskiego, tego o fioletowych łuskach
- 0,5 kg miąższu dyni
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa do smażenia
- do posypania – świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy przez chwilę na oliwie.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, zmniejszamy trochę ogień i dorzucamy dynię oraz pomidory.
- Przesmażamy kilka minut, dodajemy cukinię pokrojoną w plasterki i posiekaną ostrą paprykę. Smażymy, aż cukinia będzie miękka.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy natką kolendry.