Najprostsza zupa krem z dyni. Błyskawiczny przepis na jesienny obiad

najprostsza zupa krem z dyni
Autor: Shutterstock Najprostsza zupa krem z dyni jest pyszna, aromatyczna i szybka do zrobienia.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zupa krem z dyni to obowiązkowa pozycja obiadowa w jesiennym menu. Jest nie tylko pyszna, aromatyczna i pełna dobroczynnych składników odżywczych. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Jak zrobić prostą zupę z dyni? Poznajcie przepis na najprostszą zupę krem z dyni, która urzeka obłędnym smakiem i pięknym kolorem.

Najprostsza zupa krem z dyni – składniki

Lista składników, które wykorzystuje się do ugotowania garnka pełnej smaku kremowej zupy z dyni, jest krótka. To zupa wegetariańska. Oznacza to, że w jej składzie nie ma mięsa. Aby ją zrobić, potrzebne są tylko warzywa, przyprawy i bulion warzywny. Wśród niezbędnych składników znalazły się więc takie produkty jak:

Jak zrobić dobrą zupę dyniową krem?

Przepis na najprostszą zupę krem z dyni warto wykorzystać w czasie chłodnych jesiennych dni. Ugotowanie garnka sycącej zupy z dyni jest proste. Pierwszym krokiem jest pokrojenie dyni. Najlepsza będzie dynia Hokkaido, która nie wymaga obierania ze skóry. Dynię i pozostałe pokrojone warzywa gotuje się w bulionie warzywnym. Kiedy staną się miękkie, zupę należy zblendować na gładki krem. Na koniec zupę doprawia się i zabiela śmietanką. Zastąpi ją jogurt grecki, dzięki czemu zupa będzie mniej kaloryczna.

Jakie przyprawy dodaje się do zupy krem z dyni?

W tym przepisie na najprostszą zupę krem z dyni wykorzystuje się tylko trzy popularne przyprawy. Są to sól, świeżo zmielony czarny pieprz oraz mielony imbir. Smak zupy krem z dyni wzbogaci dodatek innych przypraw i ziół. Doskonale smakuje doprawiona suszonym majerankiem, bazylią czy tymiankiem. Nieco orientalnego smaku zyska dzięki dodatkowi przyprawy curry.

Czym zagęścić zupę krem z dyni?

Może zdarzyć się, że zupa krem z dyni wyjdzie zbyt rzadka. Co zrobić, aby ją zagęścić? Najprostszym sposobem jest wykorzystanie wody i mąki. Po wymieszaniu tych dwóch składników powinna powstać zawiesina, którą trzeba wlać do garnka z zupą z dyni i energicznie wymieszać, aby nie było grudek.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dyni Hokkaido
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą i osuszoną dynię przekroić na pół, usunąć włóknisty środek z pestkami, a następnie pokroić nie mniejsze kawałki.
  • Do garnka wlać bulion warzywny i zagotować. Dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i marchewkę oraz dynię. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Ponownie zagotować.
  • Zupę gotować około 30 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  • Garnek zestawić z ognia i zmiksować zupę na gładki krem.
  • Wlać sok z cytryny i doprawić solą, pieprzem i imbirem. Wymieszać.
  • Odlać kubek zupy i wymieszać ze śmietanką. Delikatnie wlać do garnka i wymieszać.
  • Podawać od razu z dodatkiem prażonych pestek dyni, grzanek lub groszku ptysiowego.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
więcej