Szybka babka dyniowa. Bez drożdży i wyrabiania, a tak samo pyszna

babka dyniowa
Autor: Shutterstock Szybka babka dyniowa to przepyszne i łatwe ciasto na jesień.
łatwy
75 min
12

Dieta wegetariańska

Babka dyniowa smakuje wybornie. To doskonałe jesienne ciasto, które podbije niejedno podniebienie. Jej przygotowanie nie jest trudne, a składniki można kupić w każdym sklepie. Właśnie teraz sezon na dynię jest w pełni, dlatego warto z niego skorzystać i upiec to pyszne ciasto. Oto łatwy i szybki przepis na babkę dyniową.

Z czego zrobić babkę dyniową?

Pyszną i puszystą babkę dyniową robi się ze składników, które są do kupienia w mniejszych i większych sklepach spożywczych. Lista produktów jest krótka, a wiele z nich zawsze jest w domu. Zaletą tego przepisu jest to, że babkę dyniową można piec przez cały rok. Poza sezonem na dynię sprawdzi się mrożona. Co więc jest potrzebne do upieczenia domowej babki dyniowej?

  • puree z pieczonej dyni
  • mąka pszenna
  • proszek do pieczenia
  • cukier puder
  • olej
  • jajka
  • cynamon
  • masło i bułka tarta do formy

Jak zrobić babkę dyniową?

Przepis na domową babkę dyniową jest prosty. Do ciasta wykorzystuje się puree z dyni, które należy przygotować wcześniej. Wystarczy upiec lub ugotować w wodzie kawałki dyni, dokładnie odcedzić i zmiksować na gładkie puree. Do zblendowanej dyni dodaje się mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cynamon. Smak można wzbogacić szczyptą kardamonu lub przyprawą do piernika. Po wymieszaniu ciasto przelewa się do formy z kominem na babkę i wstawia do piekarnika. Powinno się piec w temperaturze 180 stopni C przez godzinę. Po upieczeniu babkę dyniową należy ostudzić i udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową lub lukrem.

Jak podawać babkę dyniową?

Babka dyniowa jest pyszna i na pewno zrobi wrażenie na każdym, kto jej spróbuje. Jest puszysta, miękka i dosłownie rozpływa się w ustach. Dzięki dodatkowi puree z dyni ma piękny kolor. Najlepiej smakuje jesienią, kiedy dynie są w prawie każdym sklepie i na bazarkach. To dobry pomysł na pyszny deser po rodzinnym obiedzie. To szybka babka dyniowa, więc można upiec ją nawet w ostatniej chwili. Upieczoną babkę warto udekorować. Sprawdzi się cukier puder, lukier cytrynowy, kandyzowana skórka pomarańczowa oraz polewa czekoladowa i posiekane orzechy. W każdej wersji babka smakuje obłędnie.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do blendera przełożyć puree z dyni. Wlać olej i wbić jajka. Zmiksować na gładką i jednolitą masę.
  • Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder i cynamon. Wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy na babkę.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około godziny, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową i pokroić na porcje.
  • Podawać na deser.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
więcej