Dynia marynowana z imbirem: łatwy przepis

2021-03-29
Dynia marynowana z imbirem: łatwy przepis
Autor: thinkstockphotos.com Rozgrzewający imbir dobrze podkręca łagodny smak dyni
łatwy
30 min
4

Dynia jest z natury delikatna w smaku, dlatego często pojawia się w towarzystwie wyrazistych przypraw, które podkręcają jej smak. W duecie z dynią doskonale czuje się aromatyczny i rozgrzewający imbir. Podajemy przepis na dynię marynowaną z imbirem.

SKŁADNIKI

  • 2 kg dyni
  • 1 szklanka cukru
  •  
  • zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • szklanka octu
  • 3 szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • łyżeczka startego kłącza imbiru
  • 0,5 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z 1 cytryny.
  • Następnie blanszować przez kilka minut w wodzie z cukrem (1 szklanka), osączyć i przesypać do słoików.
  • Z wody, cukru, octu oraz przypraw przygotować zalewę. Wrzącą zalać dynię.
  • Słoiki zamknąć i pasteryzować 15-20 minut w temperaturze 85ºC.