Dynia marynowana z imbirem: łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dynia jest z natury delikatna w smaku, dlatego często pojawia się w towarzystwie wyrazistych przypraw, które podkręcają jej smak. W duecie z dynią doskonale czuje się aromatyczny i rozgrzewający imbir. Podajemy przepis na dynię marynowaną z imbirem.
SKŁADNIKI
- 2 kg dyni
- 1 szklanka cukru
- zalewa:
- 2 szklanki wody
- szklanka octu
- 3 szklanki cukru
- 1 cytryna
- łyżeczka startego kłącza imbiru
- 0,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z 1 cytryny.
- Następnie blanszować przez kilka minut w wodzie z cukrem (1 szklanka), osączyć i przesypać do słoików.
- Z wody, cukru, octu oraz przypraw przygotować zalewę. Wrzącą zalać dynię.
- Słoiki zamknąć i pasteryzować 15-20 minut w temperaturze 85ºC.