Zdrowe ciasto dyniowe. Fit przekąska nie tylko dla tych, którzy są na diecie
2022-10-18
łatwy
30 min
10
Dieta niskokaloryczna
To ciasto to prosta przyjemność, na którą może sobie pozwolić każdy. Jest bardzo łatwe do przygotowania, niedrogie i dietetyczne. Smakuje znakomicie i cudownie podkreśla urok jesiennych wieczorów. Świetnie pasuje do szklanki herbaty lub grzanego wina.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka purée z dyni
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 4 łyżki masła
- 1 esencji waniliowej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło powoli roztopić, podgrzewając je na małym ogniu, a następnie wystudzić.
- Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia oraz cynamonem.
- W drugiej misce zmiksować jajka z puree, wystudzonym masłem, esencją waniliowa oraz ksylitolem.
- Połączyć zawartość obu misek delikatnie mieszając szpatułką. Gdy składniki się połączą ciasto przelać do keksówki.
- Blaszkę można wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować odrobina masła i posypać kasza manną.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 40-50 min. Gotowe ciasto wyjąć i wystudzić na kratce.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!