Zdrowe ciasto dyniowe. Fit przekąska nie tylko dla tych, którzy są na diecie

Ciasto dyniowe fit
Autor: Shutterstock To ciasto dyniowe jest niezwykle proste w przygotowaniu.
łatwy
30 min
10

Dieta niskokaloryczna

To ciasto to prosta przyjemność, na którą może sobie pozwolić każdy. Jest bardzo łatwe do przygotowania, niedrogie i dietetyczne. Smakuje znakomicie i cudownie podkreśla urok jesiennych wieczorów. Świetnie pasuje do szklanki herbaty lub grzanego wina.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka purée z dyni
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki ksylitolu
  • 4 łyżki masła
  • 1 esencji waniliowej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło powoli roztopić, podgrzewając je na małym ogniu, a następnie wystudzić.
  • Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia oraz cynamonem.
  • W drugiej misce zmiksować jajka z puree, wystudzonym masłem, esencją waniliowa oraz ksylitolem.
  • Połączyć zawartość obu misek delikatnie mieszając szpatułką. Gdy składniki się połączą ciasto przelać do keksówki.
  • Blaszkę można wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować odrobina masła i posypać kasza manną.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 40-50 min. Gotowe ciasto wyjąć i wystudzić na kratce.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!

Galeria: Czym zastąpić cukier w cieście? Oto 6 przepisów na najlepsze ciasta bez cukru

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej