Pierogi z dynią: ciekawy pomysł na dynię
2021-03-29
średni
40 min
4
Pierogi z serem, grzybami, kapustą czy kaszą gryczaną to klasyka. Jesienią warto jednak poeksperymentować, przygotowując tradycyjny polski przysmak z niezwykłym, jaskrawopomarańczowym nadzieniem dyniowym. Podajemy przepis na pierogi z dynią.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej
- kilka łyżek oliwy
- pół łyżeczki soli
- kilka łyżek zimnej wody
- szklanka wrzątku.
- farsz:
- cebula
- masło do podsmażenia
- 30 dag miąższu dyni
- 20 dag twarogu
- sól, pieprz, curry do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę zalewamy gorącą wodą, po chwili dodając odrobinę zimnej, i szybko zagniatamy, dodając sól i większość oliwy.
- Szybko zagniatamy elastyczne ciasto, formujemy kulę, smarujemy ją pozostałą odrobiną oliwy i nakrywamy ściereczką.
- Podsmażamy na maśle drobno posiekaną cebulę, dodajemy drobno starty miąższ dyni (ewentualnie podgotowane wcześniej kawałki), sól, pieprz, curry do smaku.
- Zdejmujemy patelnię z ognia, studzimy masę, a następnie dodajemy do niej twaróg. Ser neutralizuje smak przypraw, więc musimy dodać dość dużo ostrych składników, jeśli nie chcemy, by farsz wyszedł nieco mdły.
- Ciasto wałkujemy cienko, tak by było lekko przezroczyste. Możemy je podsypać mąką albo przetrzeć oliwą.
- Szklanką wycinamy kółka z ciasta. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na gościach i masz ponadprzeciętną cierpliwość, użyj małej szklanki albo dużego kieliszka.
- Krążki wypełniamy farszem i sklejamy, starannie formując brzegi.
- Wrzucamy pierogi do lekko osolonego wrzątku i gotujemy, wyjmując minutę po tym, jak wypłyną na powierzchnię.
- Podajemy gorące, ze śmietaną albo masłem.