Placki dyniowe na kefirze. Podaj je z cynamonowym cukrem, a pochwał nie będzie końca

placki dyniowe na kefirze
Autor: Shutterstock Placki dyniowe na kefirze to pyszne sezonowe danie w sam raz na jesień.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Dynia jest nie tylko pyszna i zdrowa. To uniwersalny składnik dań wytrawnych na ciepło i na zimno. Można też wykorzystać ją do upieczenia pysznego domowego ciasta. Sprawdzi się w puszystych plackach. Przepis na przepyszne i chrupiące placki dyniowe na kefirze robi się łatwo i smakują rewelacyjnie. Poznajcie prosty przepis na doskonałe placki dyniowe na kefirze.

Z czego zrobić placki dyniowe na kefirze?

Produkty, które wykorzystuje się do puszystszych placków z dyni, są łatwo dostępne i niedrogie. Placki najlepiej smakują na jesieni, kiedy sezon na dynię jest w pełni. Co jeszcze jest potrzebne do zrobienia smakowitych placków dyniowych w pięknym kolorze? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • kefir
  • mąka pszenna z proszkiem do pieczenia
  • jajko
  • sól

Jak zrobić placki dyniowe na kefirze?

Przepis na placki dyniowe na kefirze nie jest trudny, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Pierwszym krokiem jest upieczenie kawałków dyni w piekarniku. Wcześniej należy pozbawić dynię pestek i włóknistego środka. Po ostygnięciu upieczoną dynię rozgniata się widelcem i usuwa skórkę. Następnie wsypuje się mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i solą oraz wbija jajko. Na koniec do ciasta wlewa się kefir i dokładnie miesza, aż składniki się połączą.

Jak usmażyć placki dyniowe na kefirze?

Smażenie placków dyniowych na kefirze jest łatwe. Placki smaży się na patelni. Najlepsza będzie taka, której powierzchnia pokryta jest powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem. Na rozgrzany olej kładzie się porcje ciasta na placki i smaży z obu stron. Należy robić to partiami. Placki są gotowe, kiedy zaczną się rumienić. Usmażone placki warto przełożyć na ręcznik papierowy. Dzięki temu można łatwo pozbyć się tłuszczu ze smażenia.

Kiedy podawać placki dyniowe na kefirze?

Placki dyniowe na kefirze to uniwersalne danie na jesienne dni. Pysznie smakują na śniadanie na słodko. Sprawdzą się też na drugie śniadanie. Bez problemu można zapakować je do lunchboxu i zabrać ze sobą na wynos. To doskonała przekąska między posiłkami i pomysł na oryginalną kolację. Zawsze podawajcie je z cynamonowym cukrem, który świetnie podkreśli smak placków dyniowych na kefirze. Sprawdzą się też posiekane orzechy, jogurt naturalny i miód.

SKŁADNIKI

  • 300 g dyni
  • 130 ml kefiru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier cynamonowy:
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier wymieszać z cynamonem i odstawić.
  • Pokrojoną na mniejsze kawałki dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopi C z termoobiegiem i piec 30 minut. Po ostygnięciu usunąć skórkę, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem lub zblendować.
  • Do dyni wbić jajko i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wymieszać do połączenia składników.
  • Wlać kefir i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta. Placki smażyć partiami z obu stron, aż zaczną się rumienić. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Placki podawać z cukrem cynamonowym.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej