Zapiekanki z kaszą: TOP przepisy z gryczaną, jęczmienną, manną i jaglaną

Zapiekanki z kaszą: TOP przepisy z gryczaną, jęczmienną, manną i jaglaną

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny, treściwy i pełnowartościowy posiłek dla rodziny.

Zapiekanki z kaszą to stary jak świat sposób na pyszny i niedrogi obiad. Kasze sycą na długo, to tak jakby zjeść 2 posiłki w 1. Oto TOP przepisów z kaszą  w roli głównej. Sprawdzone przepisy z kaszami: gryczaną, jęczmienną, manną i jaglaną, dadzą ukojenie ciału i wprawią Was w dobry humor. 

Kasza gryczana

Ziarno gryki nie zawiera glutenu, białka zbożowego. Gryka nie jest zbożem, należy do rodziny rdestowatych. Dlatego jej ziarno w naturalny sposób nie zawiera tego rodzaju białka. Ale za to jest bogate w lekkostrawne węglowodany, białka i błonnik. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, witaminy B1 i PP. Kasza gryczana to także dobre źródło żelaza. Jedzenie kaszy gryczanej dobrze wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego, reguluje poziom cukru we krwi i opóźnia starzenie. Jeśli interesują Was właściwości kaszy gryczanej, zapraszamy do lektury Kasza gryczana: jej właściwości i wartości odżywcze

Kasza gryczana zarówno biała (niepalona), jak kasza palona, świetnie nadają się do zapiekania na słono i na słodko. Jej główna zaleta kulinarna to niezwykła plastyczność. Doskonale komponuj się z warzywami, twarogiem, mięsem, a nawet rybą. Kaszę gryczaną do zapiekanki, najlepiej ugotować dzień wcześniej.

Oto kilka naszych ulubionych przepisów, którymi dzielimy się z Wami w nadziei, że pokochacie kaszę gryczaną, tak jak my. Orzechowy smak palonej kaszy gryczanej świetnie uzupełni twaróg lub jego kuzyni. Wypróbujcie przepis Kasza gryczana zapiekana z białym serem lub Zapiekanka z kaszy gryczanej i mascarpone

Osobiście przepadam za połączenie kaszy i grzybów. Grzyby mają dużo umami, wyjątkowego smaku, który poprawia nam humor.  Spróbujcie przepis Kasza gryczana zapiekana z pieczarkami: po prostu pyszota!

Kuchnia naszych wschodnich sąsiadów bogata jest pyszne przepisy z kasza gryczaną w roli głównej. Wypróbujcie przepis Anielska kasza gryczana: przepis na zapiekankę a już nigdy nie będziecie chcieli jeść kaszy gryczanej inaczej, niż pod postacią tej pysznej zapiekanki. Anielska kasza gryczana to potrawa wytrawna. Idealna jako danie samodzielne lub dodatek do gulaszu z mięsa lub warzywnej potrawki. 

Wypróbowany przepis Zapiekanka z kaszy gryczanej i drobiu to mnóstwo satysfakcji i bardzo mało pracy. Wartość bezcenna w naszym zabieganym świecie. 

 

 

Kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna to dobre źródło węglowodanów i błonnika, dzięki któremu cukry uwalniane są stopniowo, a my dłużej pozostajemy syci. Ziarno jęczmienia, z którego robiona jest kasza (pęczak, mazurska, wiejska) to bogactwo witaminy A, E i kwasu foliowego. 

Po więcej informacji o walorach kaszy jęczmiennej zapraszamy do lektury artykułu Kasza jęczmienna: wartości odżywcze, właściwości, gotowanie, przepisy

Kasza jęczmienne doskonale nadaje się do zapiekania, ponieważ im dłużej poddawana jest obróbce cieplnej tym bardziej się rozkleja, uwalniając całą potęgę smaku. Można zatem zrobić zapiekankę według przepisu Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z mięsem mielonym i warzywami lub przygotować dzień wcześniej Kasza pęczak z mielonym mięsem i warzywami: tani i sycący obiad i zapiec go powtórnie na drugi dzień. To sprytne rozwiązanie dla zaradnych. 

 

Kasza jaglana

Kasza jaglana to skarbnica wartości odżywczych. Związki czynne zawarte w kaszy zwiększają wydzielanie śluzu, dlatego kaszę jaglaną warto jeść w trakcie przeziębienia lub grypy, w przebiegu suchego kaszlu. 

Sekrety kaszy jaglanej obszernie omawiamy w artykule Kasza jaglana: właściwości, wartość odżywa, jak gotować

Kasza jaglana idealnie smakuje z wyrazistymi serami, tak jak w przepisie Serowa zapiekanka z kaszy jaglanej. Ale zniewala również w deserach. I poważnie się zastanawiamy, czy nawet nie jest lepsza. Koniecznie wypróbujcie przepis Słodka zapiekanka z kaszy jaglanej z bakaliami oraz idealne na lato Bezglutenowe ciasto jaglane ze śliwkami: kasza zapiekana z owocami 

 

 

Kasza manna

Kiedyś kasza manna królowała na polskim stole. Rozgotowana manna zamienia się w kleik, który po zastygnięciu przypomina swoją konsystencją budyń. Jest bogata w łatwoprzyswajalne cukry. Ale zawiera mało błonnika. Co jest zaletą dla tych, którzy źle tolerują nadmiar błonnika w diecie. Więcej o zaletach kaszy manny przeczytacie w artykule Kasza manna: wartości odżywcze, zastosowanie

Ze względu na swój łagodny i przyjemny smak kasza manna idealnie sprawdza się deserach i ciastach. Można ją zapiekać praktycznie z każdymi owocami oraz twarogami. Koniecznie wypróbujcie przepis Kasza manna zapiekana z truskawkami i rabarbarem. Jeśli chcecie cieszyć deserem podobnym do sernika polecamy Pyszny mannik z bananem i twarogiem: przepis na ciasto z kaszą manną Natomiast jesienią koniecznie spróbujcie szarlotki sypanej, gdzie 1 z 3 głównym składników jest kasza manna. Polecamy wypróbowany przepis Szarlotka sypana z kaszą manną

Ocena: 4,3