Kasza pęczak z mielonym mięsem i warzywami: tani i sycący obiad, lepszy od risotta

2021-03-29
Kasza pęczak z mielonym mięsem i warzywami: tani i sycący obiad, lepszy od risotta
Autor: Shutterstock Proste, tanie i odżywcze danie z pęczaku i mięsa mielonego
łatwy
45 min
4

Kasza jęczmienna z mięsem i warzywami jest  łatwiejsza od risotta, czy pilawu, a pyszna jak marzenie. Takie pęczotto z mięsem nikogo nie pozostawia obojętnym. A będą jeszcze prosić o dokładkę! 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego, czy indyczego
  • 2 średnie cebule, drobno posiekane
  • 1 marchew, pokrojona w małą kostkę lub starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 papryka, około 200 g, w tym przypadku pomarańczowa, pokrojona drobno
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 250 g czyli 1,5 szklanki pęczaku, kaszy jęczmiennej
  • 2-4 łyżki oleju
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej. Dodać cebulę, czosnek i marchew, smażyć do chwili, gdy cebula będzie szklista, a marchew miękka.
  • Dodać mięso i smażyć, aż zmieni kolor na jasnoszary. 
  • Dodać paprykę i przecier pomidorowy. Smażyć 1 minutę. 
  • Dodać 1,5 szklanki kaszy i wlać 4,5 szklanki gorącej wody.
  • Zamieszać i gotować na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie ugotowana. Zajmie to około 25 minut. 
  • Przed podaniem kaszę ponownie zamieszać. 
  • Podawać posypaną natką pietruszki.