Kasza pęczak z mielonym mięsem i warzywami: tani i sycący obiad, lepszy od risotta
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kasza jęczmienna z mięsem i warzywami jest łatwiejsza od risotta, czy pilawu, a pyszna jak marzenie. Takie pęczotto z mięsem nikogo nie pozostawia obojętnym. A będą jeszcze prosić o dokładkę!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego, czy indyczego
- 2 średnie cebule, drobno posiekane
- 1 marchew, pokrojona w małą kostkę lub starta na tarce o dużych oczkach
- 1 papryka, około 200 g, w tym przypadku pomarańczowa, pokrojona drobno
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 250 g czyli 1,5 szklanki pęczaku, kaszy jęczmiennej
- 2-4 łyżki oleju
- 50 g koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej. Dodać cebulę, czosnek i marchew, smażyć do chwili, gdy cebula będzie szklista, a marchew miękka.
- Dodać mięso i smażyć, aż zmieni kolor na jasnoszary.
- Dodać paprykę i przecier pomidorowy. Smażyć 1 minutę.
- Dodać 1,5 szklanki kaszy i wlać 4,5 szklanki gorącej wody.
- Zamieszać i gotować na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie ugotowana. Zajmie to około 25 minut.
- Przed podaniem kaszę ponownie zamieszać.
- Podawać posypaną natką pietruszki.