Pyszny mannik z bananem i twarogiem: przepis na ciasto z kaszą manną
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pyszny mannik z bananem i twarogiem to rodzaj deseru na bazie kaszy manny. Przygotowanie jest dość łatwe. Wysiłek włożony w przygotowanie zostanie nagrodzony smakiem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 3 jajka
- 100 g twarogu półtłustego
- 50 g rodzynek
- 2 banany
- 1 łyżka cukru drobnego
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 5 g masła do posmarowania formy
- 1 łyżka cukru pudru do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem.
- Banany obrać, pokroić na małe kawałki, za pomocą widelca wymieszać z twarogiem i żółtkami, a następnie utrzeć na jednorodną masę.
- Do masy bananowo-twarogowo-żółtkowej dodać śmietanę, wymieszać. Dodać kaszę mannę i rodzynki znowu wymieszać.
- Do masy dodać sodę, ekstrakt wanilii i gałkę muszkatołową. Wymieszać.
- Na koniec dodać w 3 porcjach ubite białka i ponownie wymieszać.
- Przełożyć do formy keksowej posmarowanej masłem i wstawić do piekarnika.
- Piec w temperaturze 180°C przez 30-40 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Przed podaniem ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.